BRUSSEL - Een documentaire over de raid op Osama bin Laden, die twee dagen voor de verkiezingen wordt uitgezonden, is volgens de Republikeinen propaganda voor president Obama.
De Republikeinen zijn alweer boos om een film. Seal team six: the raid on Osama bin Laden, een documentaire van National Geographic, is volgens hen pure propaganda voor president Obama. Dat de film opnieuw is gemonteerd en nu meer beelden bevat van de president, was voor de Republikeinen een reden om nattigheid te voelen. Dat National Geographic de film in primetime uitzendt op 4 november, twee dagen voor de Amerikaanse verkiezingen, en dat hij de volgende dag on demand beschikbaar via Nextflix, is de laatste druppel.
De documentaire gaat over de raid van de Navy Seals op 2 mei 2011, waarbij Osama bin Laden werd gedood. Een van de mensen achter de documentaire is Harvey Weinstein. Weinstein is een bekende aanhanger van de Democraten en heeft geld geschonken aan de campagne van Obama. Maar Weinstein en John Stockwell, de regisseur van de film, zeiden in The New York Times dat de aanpassingen niet om politieke redenen gebeurden, wel om de film realistischer te maken. Je ziet de president die de buitenlandse verslaggevers in Washington toespreekt de dag voor de raid, die in gedachten verzonken een eenzame wandeling maakt, en die triomfantelijk ‘Justice has been done' aankondigt na de raid.
Dat de extra beelden zijn opgenomen door Meghan O'Hara, een medewerkster van Michael Moore aan Fahrenheit 9/11, de documentaire die korte metten maakte met het beleid van George W. Bush, is een laatste pijnpunt. Maar de Amerikaanse conservatieven noemden Seal team six al veel eerder een poging van The Weinstein Company om de kiezers te beïnvloeden.
Mediaoffensief
De commentaren op het web zijn voorspelbaar: de progressieven van Hollywood denken dat de doorsnee Amerikaan dom is. Maar eigenlijk had de documentaire nog negatiever kunnen zijn voor de Republikeinen. In de eerste versie van de film zat een scène waarin Mitt Romney zich uitspreekt tegen een raid. Howard T. Owens, de grote baas van National Geographic, eiste dat die scène werd geknipt. ‘We zouden niets uitzenden dat propaganda is', zei hij tegen The Times.
Volgens Owens staat de film op 4 november geprogrammeerd omdat de zender eerder wil zijn dan Zero dark thirty, de film van Kathryn Bigelow over hetzelfde onderwerp. Die zou voor de verkiezingen in de zalen komen, maar werd na een mediaoffensief van de Republikeinen uitgesteld. Hij komt nu op 19 december in de Amerikaanse zalen. De kritiek op Bigelows film had te maken met vertrouwelijke informatie van het Pentagon die zij en haar scenarist Mark Boal zouden hebben mogen gebruiken.
29/10/2012
De Standaard
Ik denk dat het onmogelijk is om te ontkennen dat propaganda ergens een rol speelt bij deze documentaire. Een van de medewerkers schonk geld aan de campagne van Obama, op het laatste moment nog aanpassingen zodat de president meer in beeld komt en dan nog eens 2 dagen voor de verkiezingen op TV uitgezonden worden.
Als we al maar kijken hoezeer de dood van Bin Laden gevierd werd in de VS, weet je al dat de zogenaamde 'swing voters' hierdoor toch een voorkeur voor Obama kunnen krijgen omdat hij zogezegd de grote held is tijdens wiens presidentschap dit verwezenlijkt werd.