Griekenland heeft een akkoord bereikt met zijn schuldeisers over een besparingsplan. Dat verklaarde de Griekse premier Antonis Samaras dinsdagmiddag. Het akkoord met de trojka (EU, ECB en IMF) is noodzakelijk om Griekenland een volgende schijf noodsteun toe te kennen.
‘We hebben de onderhandelingen over besparingsmaatregelen en over de begrotingsopmaak voor 2013 afgesloten’, verklaarde de Griekse eerste minister. ‘We hebben alles gedaan wat we konden, en zijn erin geslaagd om op het laatste moment belangrijke verbeteringen in de wacht te slepen’.
Details over wat dit betekent voor de modale Griek, gaf hij niet. Volgens Samaras kan Griekenland dankzij het akkoord in de eurozone blijven.
De onderhandelingen met de trojka sleepten vier maanden aan. De Griekse regering, die bestaat uit rechts, socialistisch en gematigd links, moest van zijn schuldeisers 13,5 miljard euro besparen in ruil voor noodsteun.
Begrotingsopmaak 2013woensdag voorgelegd aan parlement
Woensdag gaat de Griekse regering de begrotingsopmaak voor 2013 in het parlement indienen, dat zijn goedkeuring moet geven. Problemen worden er niet verwacht, want de regering-Samaras beschikt over een comfortabele meerderheid van 176 zetels op 300.
De kleinere regeringspartij Dimar zei dinsdag te zullen tegenstemmen, maar ze beschikt slechts over 16 zetels en heeft dus geen blokkeringsminderheid.
Op 12 november komen de Financiënministers van de eurozone bijeen om het besparingspakket in detail te bespreken. Mogelijk komt er al een eerste overleg op 8 november.
De tijd dringt want Griekenland heeft volgende maand 31,5 miljard euro bijkomende financiering nodig. Dat geld staat al sinds juni geblokkeerd in afwachting van het akkoord met de trojka.
Samaras waarschuwde dinsdag dat het probleem niet ligt bij ‘deze of gene maatregel, maar wel bij het feit dat het verwerpen van het besparingsplan het land in chaos zal storten.’
bron:
30/10/2012
De Standaard
http://www.standaard.be/artikel/det...121030_00352748
Eigen mening: Het is te hopen voor Griekenland dat dit besparingsplan het goede is. Dit besparingsplan moet dan rust brengen in Griekenland en Europa. Als het nu mislukt ziet de toekomst voor Griekenland er niet rooskleurig uit om in de Eurozone te kunnen blijven, en zouden er nog andere landen kunnen volgen.