BRUSSEL - De nieuwe portaalsite vlaanderenstoptmetroken.be moet een moeilijk bereikbare doelgroep als jongeren informatie op maat geven over stoppen met roken. Daarnaast wil de site ook professionelen en ouders bereiken.
Het is de eerste Vlaamse portaalsite over rookstop die zo’n gevarieerd publiek aanspreekt. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) lanceerde vrijdag de site, een initiatief van het het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg).
Op de website vinden professionelen informatie over hoe ze stoppen met roken aanpakken op school, op het werk, in de gemeente of in de zorgsector. Volgens VIGeZ wordt zo tegemoetgekomen aan een reële behoefte.
VIGeZ denkt dat professionelen ‘een cruciale rol kunnen spelen bij het ondersteunen van rokers bij een rookstoppoging. Zo bevat de website links naar bestaande methodieken die kunnen helpen bij de uitwerking van een rook(stop)beleid.’ Zorgverstrekkers zoals huisartsen, apothekers en diëtisten en professionele tussenpersonen die in scholen, bedrijven en gemeenten werken, kunnen er terecht voor een goed overzicht van het huidige rookstopaanbod.
Jongeren kunnen op de portaalsite verhalen delen, tips vinden om van de sigaret af te raken en een antwoord krijgen op vragen over roken. Bovendien staan er ook tests, filmpjes en een stopplan. Volwassen rokers worden naar tabakstop.be doorverwezen.
Voor Vandeurzen past de site ‘perfect binnen de strategische krachtlijn “rookstop” uit het actieplan bij de Vlaamse gezondheidsdoelstelling Tabak, Alcohol en illegale Drugs. Alle betrokkenen kunnen dankzij het project op een gemakkelijke manier over informatie beschikken.’
Eigen mening:
Ik vind dit een zeer nuttig initiatief dat mooi werd aangepast aan de verschillende doelgroepen. Toch vrees ik dat dit initiatief zeker niet genoeg zal zijn om 'Vlaanderen te laten stoppen met roken'. Roken is nog steeds de verantwoordelijkheid van de roker zelf. Enkel die persoon kan bepalen of hij al dan niet met de ongezonde gewoonte wil doorgaan. Aanmoediging en ondersteuning (van bv. deze deskundigen) zal zeker een belangrijke factor zijn bij het stoppen. Toch, iemand die niet de intentie heeft om te stoppen, zal dit door een website ook niet spontaan gaan doen. Voor de personen die een uitdrukkelijke wil hebben om er een punt achter te zetten is dit natuurlijk zeer bruikbaar. Natuurlijk kunnen we wel hopen dat de informatie die de website beschikbaar stelt mensen overhaalt tot stoppen.
Bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...121026_00348504