Energieleveranciers mogen niet langer klanten weigeren
Energieleveranciers mogen niet langer klanten weigeren omdat die bij een andere leverancier schulden hebben. Ze kunnen de klanten wel nog weigeren als die bij henzelf nog schulden hebben. Dat meldt de Vlaamse energieregulator Vreg.
Het is een van de maatregelen om gezinnen met betalingsmoeilijkheden opnieuw bij de "gewone" leveranciers te krijgen, in plaats van bij de distributienetbeheerders.
Momenteel worden klanten die door hun leverancier aan de deur worden gezet wegens betalingsmoeilijkheden, opgevangen door hun distributienetbeheerder. Daar betalen ze echter een "ontradend" tarief dat tot 30 procent hoger ligt dan op de commerciële markt.
Er komen nog andere maatregelen aan om die mensen opnieuw op de commerciële markt te krijgen. Zo zullen klanten die richting netbeheerder zijn doorgestuurd, een brief krijgen waarin het dure ontradende tarief wordt vergeleken met het laagste tarief op de commerciële markt.
De netbeheerder zal zijn klanten -indien die schuldenvrij zijn - een keer per jaar ook een lijst van tien interessante aanbiedingen op de markt bezorgen. Voor de laatste twee maatregelen is nog geen startdatum vastgelegd. (Belga/RDM)
Bron: http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-r...00199094613.htm
Donderdag, 25 oktober 2012
Ik vind het positief dat er een maatregel gekomen is om gezinnen met betalingsmoeilijkheden (hierbij denk ik dan vaak aan jonge gezinnen die net op de arbeidsmarkt zijn terechtgekomen en alleen gaan wonen die het vaak moeilijk hebben) een steun te bieden, zodat ze niet afhankelijk worden van in het artikel genoemde distributienetbeheerder, die het voor hen dan nog moeilijker gaat maken, omdat dit nog veel duurder is dan de energie geleverd door een "gewone" leverancier.
Wel verbaasde het mij bij het lezen van de titel dat leveranciers niet de keuze krijgen om personen die nog wel schulden hebben bij andere leveranciers, te weigeren.
Hopelijk kan deze maatregel helpen om de gezinnen met betalingsmogelijkheden toch een oplossing te bieden, zodat ze snel uit hun schulden geraken, en dus niet meer op de 'zwarte lijst' hoeven komen te staan.