Na een aanslepende procedure heeft de Europese Unie de genetisch gewijzigde maïsvariant MIR162 goedgekeurd.
De Europese Commissie geeft toestemming om MIR162 voortaan in te voeren en te verwerken in de EU en te gebruiken in voedsel en in dierenvoeder. De maïsvariant, die ontwikkeld is door het Zwitserse bedrijf Syngenta, is bestand tegen bepaalde rupsen.
Lange procedure
De procedure sleepte jarenlang aan. Eind vorige maand was de commissie eindelijk klaar om MIR162 goed te keuren, maar toen dook de beruchte Franse rattenstudie op. Wetenschapper Gilles-Eric Séralini kwam daarin tot de conclusie dat ratten die met andere GGO-maïs gevoed waren, grote afwijkingen ontwikkelden. Die studie kreeg inmiddels veel wetenschappelijke kritiek.
Toch is de huidige goedkeuring controversieel, omdat ze amper een week na het ontslag van EU-commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming John Dalli volgt, die beticht wordt van fraude. Organisaties hadden de commissie opgeroepen geen belangrijke beslissingen te nemen tot er een nieuwe commissaris was aangesteld die zich terdege kon informeren.
Bron: JPS.
Europese Unie keurt GGO-maïs goed. De morgen, 2012-10-23, (
http://www.demorgen.be/dm/nl/983/Ni...O-mais-go.dhtml)
Mening:
Bij de goedkeuring van deze GGO-maïs heb ik een dubbel gevoel. Aan de ene kant vindt ik het een goede vooruitgang. De planten zijn namelijk bestand tegen rupsen. Dit zorgt er voor dat er minder maïs zal moeten worden weggegooid. De maïs die nu extra is, kan gebruikt worden om het voedseltekort aan te vullen. Hierdoor zullen dan ook minder mensen honger lijden.
Aan de andere kant vraag ik mij af of deze maïs echt veilig is voor je gezondheid. Uit het artikel leid ik namelijk af dat er maar een beperkt onderzoek is gedaan door de nieuwe commissaris.
Als er geen gevolgen zijn voor de gezondheid van mens, dier of plant, dan ben ik volledig voor het gebruik van GGO-maïs.