Protest tegen besparingen in straten van Londen
In de Britse hoofdstad Londen zijn tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het besparingsbeleid van de regering. Naast de werknemers van openbare diensten en ziekenhuizen, stapten onder meer ook werkloze jongeren mee in de optocht.
Daarnaast was er protest in de Noord-Ierse stad Belfast en in de Schotse stad Glasgow. De vakbonden kondigden bovendien aan binnenkort een algemene staking te zullen organiseren.
Groot-Brittannië wil zijn grote schuldenberg wegwerken door te snijden in de gezondheidszorg en in de pensioenen. Voor volgend jaar heeft premier David Cameron nog verdere besparingen aangekondigd.
---
za 20/10/2012 - 14:18
Bron:
Deredactie.be
Foto's:
Standaard.be
---
Ik ben geen voorstander van protesteren op straat, omdat dit kan leiden tot ordeverstoring, geweld en vandalisme (vernielingen, …). Al moet ik toegeven dat ik 100% achter dit protest sta.
De regering Cameron (The Conservatives), ook wel spottend ‘
government of the rich ’ genoemd, heeft enkele maanden geleden een belastingverlaging voor de allerrijksten ingevoerd. Het idee achter de invoering van deze wet luidt als volgt: door deze belastingverlaging zullen de rijken terug meer geneigd zijn om bedrijven op te richten en uitgestelde investeringen door te voeren. Dit zou dan weer als gevolg hebben dat er meer werkgelegenheid word gecreëerd. Helaas valt op te merken dat de economie een nulgroei kent en de vooruitzichten zijn allesbehalve positief. Het gehoopte positieve resultaat van deze ingevoerde wet is dus nog ver zoek, als die er al ooit zal komen natuurlijk.
Logischerwijs moet Cameron nu op zoek naar andere inkomsten om de schuldenberg weg te werken. Dit heeft hij gedaan in de gezondheidszorg (NHS) waarvoor hij ontzettend veel kritiek heeft gekregen. Meer mensen zouden nu uit de boot vallen en verliezen hun recht op financiële steun voor bepaalde aandoeningen. Pensioenen werden ook verlaagd, de zogenaamde ‘
Granny Tax’.
Coalitieleider Nick Clegg (Liberal Democrats) krijgt dan weer bakken kritiek over zich heen omdat hij de mensen meermaals beloofd heeft een gezond tegengewicht te zijn in de coalitieregering. Helaas lukt het hem en zijn partij niet op te boksen tegen de
beruchte Thatcher regering '2' zoals de huidige regering ook nog wordt genoemd.
Oppositieleider Ed Miliband (Labour) profiteert uiteraard van deze doorgevoerde besparingen en zijn populariteit (en dat van zijn partij) is de laatste maanden forst gestegen. De volgende ‘general elections’ vallen op 7 mei 2015 en zoals de kaarten er nu voorliggen zal er een grondige verschuiving plaatsvinden in het parlement.