HASSELT - Pieter Helsen, de advocaat van de familie Appeltans, heeft een klacht ingediend tegen Ronald Janssen omdat hij vermoedt dat die zich bedrieglijk onvermogend heeft laten maken.
Het hof van assisen van Tongeren kende op 21 november vorig jaar een schadevergoeding van 368.000 euro toe aan de families van de slachtoffers van Ronald Janssen: Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus. Tot op vandaag hebben de slachtoffers nog geen euro van die schadevergoeding gezien.
Een deel daarvan zal moeten komen van de verkoop van het huis aan de Gemengde Brigadestraat in Loksbergen, waar Janssen voor de feiten woonde met zijn gezin. Dat huis wordt op 20 november openbaar verkocht. Een ander deel zal moeten komen van het aandeel waarop Janssen, die een broer en twee zussen heeft, recht heeft na de verkoop van een stuk grond van zijn ouders. Maar allicht blijven van dat bedrag zelfs geen kruimels over voor de slachtoffers, want Janssen is ook veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten van het proces, die op 280.000 euro zijn berekend.
Bedrieglijk onvermogen
Uitzicht op geld hebben de slachtoffers van Ronald Janssen vandaag niet. Op het proces bleek nochtans dat Janssen op het moment dat hij terechtstond, een slordige 140.000 euro op zijn spaarrekeningen had staan. Toen de families van de slachtoffers na de veroordeling beslag wilden laten leggen op dat bedrag, bleek het verdwenen. Janssen liet het allicht doorsluizen naar de rekeningen van zijn twee minderjarige kinderen, al wilde zijn advocaat Adam Miskovic dat gisteren formeel niet bevestigen.
Pieter Helsen, de advocaat van de familie Appeltans, diende begin dit jaar al een klacht in tegen Janssen wegens het organiseren van bedrieglijk onvermogen. ‘Op het moment dat Janssen het geld van zijn rekeningen liet verdwijnen, kon hij al vermoeden dat hij op het proces een zware straf zou krijgen. Volgens ons is het duidelijk dat hij bewust zijn eigen onvermogendheid heeft georganiseerd om de schadevergoeding te ontduiken.'
Ondanks de klacht is het de vraag of er wettelijk iets te doen is aan dit soort toestanden. Volgens de wet is iedereen onschuldig tot hij veroordeeld is. Dus tot zijn veroordeling door het hof van assisen kon Janssen volgens de wet met zijn geld doen wat hij wou. Ook Michelle Martin schonk voor haar veroordeling al haar bezittingen weg aan haar kinderen.
Het parket kan wél bewarend beslag leggen op geld van verdachten als het vermoedt dat het geld van criminele oorsprong is. Maar dat was bij Janssen niet het geval. Op het huis waar Janssen woonde, lag wél bewarend beslag, omdat een deel van de feiten – de moord op Annick – zich daar had afgespeeld. Dat huis kan dus nu wel verkocht worden.
Om te vermijden dat slachtoffers van een misdrijf door zulke toestanden in de kou zouden blijven staan, werd het Fonds voor Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden opgericht. Dat fonds keert per persoon maximaal 62.400 euro uit. Maar het keert pas uit als alle andere mogelijkheden uitgeput zijn.
Van Holsbeeck
De zaak-Janssen is niet de eerste ophefmakende zaak waar dit soort toestanden voorkomen. De familie kreeg niets van de twee jongemannen die Joe Van Holsbeeck doodstaken. ‘Ze hadden geen rooie duit', zegt vader Guy. ‘Hoewel: één van de daders, Mariusz O., heeft wel een bedrag van zo'n 500 euro overgemaakt. Dat geld hebben we aan verschillende goede doelen gegeven. Van het noodfonds hebben we een pak meer gekregen: ongeveer 25.000 euro. We hebben dat geld op de rekening van mijn andere zoon gestort.'
Ook Hans Van Themsche is onvermogend en betaalde tot op vandaag niets aan zijn slachtoffers. Het slachtofferfonds kwam ook in die zaak tussenbeide. Els Clottemans betaalde evenmin schadevergoeding.
Bron : http://www.standaard.be/artikel/det...121019_00341396
Mening :
Pieter Helsen, de advocaat van de Familie Appeltans, heeft een klacht ingediend tegen Ronald Janssen omdat Ronald Janssen volgens de advocaat zich bedriegelijk onvermogend heeft laten maken.
Tot vandaag hebben ze nog steeds geen euro gezien van hun schadevergoeding. Ik begrijp niet dat hij hiervoor niet gesanctioneerd kan worden, uiteindelijk moet dit toch van de overheid. Nadat hun dochter werd vermoord, liet Ronald hen voor de tweede keer in de kou staan.
Hiernaast moet hij de gerechtskosten nog eens betalen, waardoor er geen cent meer overblijft voor de families hun schadevergoeding.
De families zullen nu wel een schadevergoeding ontvangen van het Fonds voor Slachtoffers, het zal een bedrag zijn van 62.400 euro. Als er geen andere oplossingen meer zijn. Dit is nog niet de volledige schadevergoeding dat ze zouden moeten krijgen, maar het is toch al iets.
In het artikel wordt vermeld dat dit niet de eerste ophefmakende zaak is waar dit soort toestanden gebeuren. Denk maar Michel Martin, Els Clottemans,... De families van de slachtoffers hebben van deze daders ook nog geen cent gezien. Ik begrijp niet dit tot de dag van vandaag nog steeds de harde waarheid is.