Computerfout kon voorkomen worden
BRUSSEL - Bij het testen van het nieuwe computer-stemsysteem was de fout waarvan gisteren bleek dat die af en toe optrad, wel ontdekt, maar ze werd niet gesignaleerd.
Behalve de fabrikant voerde ook consultant PWC, in opdracht van de overheid, 85.000 testen uit op de nieuwe stemcomputers die zondag voor het eerst werden gebruikt. Er werd nagegaan of de stemmen correct werden genoteerd, of de zetelverdeling correct werd berekend enzovoort. Toen is gebleken dat het kón voorkomen dat als de kiezer met een bepaalde tussentijd twee keer de naam van de partij van zijn voorkeur aanraakte op het eerste scherm, hij in het tweede scherm meteen terechtkwam op de naam van een van de kandidaten van die partij.
Dat was niet gemeld omdat dat ‘niet erg werd bevonden’. Het kwam nauwelijks voor, en bovendien is het systeem zó gemaakt dat de kiezer moet bevestigen wat hij aangeduid heeft, voor hij gestemd heeft. ‘Daarvoor zijn de knoppen Bevestig en Herbegin toch gemaakt’, luidt het bij de testers. Nadien krijgt hij ook nog eens een print van de uitgebrachte stem en kan hij nogmaals corrigeren.
Achterliggend is de filosofie van ICT’ers dat geen enkel systeem voor honderd procent perfect is; men streeft 99,9999... zekerheid na en bouwt verplicht te gebruiken beveiligingen in: de kiezer moet bevestigen dat hij gekozen heeft wat hij heeft aangeduid, legt Floris Ampe van PWC uit.
Maar die kiezer doet dat natuurlijk niet altijd zoals het hoort.
De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Geert Bourgeois (N-VA), en administrateur-generaal Guido Decoster zegden gisteren dat hen niet gemeld was dat dit kon voorkomen.
Tijdgebrek
Was hen dat wel gemeld, zouden ze dat vrijwel zeker hebben laten corrigeren, als er genoeg tijd was. Maar het is niet uitgesloten dat die tijd er niet meer was. De federale overheid die mee moest betalen voor de stemcomputers, heeft lang getalmd met haar beslissing. Daardoor konden de computers pas na het begin van de vakantie worden geleverd. Veel tijd om te testen en te corrigeren was er toen niet meer.
Aan de verdeling van de stemmen over de partijen heeft die computerfout niets veranderd. Een beperkt aantal kandidaten heeft wel wat meer stemmen gekregen dan statistisch normaal was, zegt professor Bruno Heyldens (VUB) die de zaak onder zijn loep legde.
Hun partij heeft niet meer verkozenen daardoor, maar misschien zijn zij wel over een andere kandidaat gesprongen.
Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois doet de fout af als een gevolg van gemakzucht van de kiezer. Je moet je stem bevestigen. Als je nalaat te controleren, moet je anderen geen verwijten maken. ‘Het is ook van alle tijden’ dat bepaalde plaatsen op het scherm of het stembiljet extra stemmen opleveren, zegt hij nog.
Er komt hoe dan ook een algehele evaluatie van het systeem. Ook het vorige systeem is na elke verkiezing bijgestuurd.
De getroffen partijen lijken ook niet zinnens een zaak te maken van de fout.
Potlood en papier
Wie dat wel van plan is, is federaal staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en modernisering van de overheidsdiensten, Hendrik Bogaert (CD&V). Die wil in 2014 overal opnieuw met potlood en papier laten stemmen. ‘Ik verdedig inderdaad en met volle overtuiging dagelijks de invoering van informatica in overheidsdiensten. Maar verkiezingen, dat is iets aparts. Daarover mag geen enkele twijfel bestaan.’
De gemeenten zitten echter helemaal niet te wachten op een terugkeer naar potlood en papier, zegt stafmedewerkster Marina Verbeek van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Ook Gent, de enige stad in Vlaanderen die zondag nog met potlood en papier stemde, wil in 2014 overstappen.
Franstalige politici hadden gisteren nog geen reactie. In Brussel werd nog met de oude computers gestemd. In Wallonië met potlood en papier.
Bron:
De standaard
19/10/2012
Mening:
Ik ben het eens met de mening van Hendrik Bogaert (federaal staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en modernisering van de overheidsdiensten). Als we allemaal terug met potlood en papier zouden moeten gaan stemmen in de toekomst, zouden er volgens mij minder problemen zijn. Het is makkelijk om de schuld in de schoenen van de mensen die moeten gaan stemmen te schuiven. Omdat zij zogezegd niet genoeg controle doen achteraf. Volgens mij ligt het probleem alleen maar bij de fabrikant die de opdracht gekregen had de stemcomputers te controleren. Hij had moeten melden dat er fouten konden optreden in het systeem.
|