ANTWERPEN - Vanavond start Bart De Wever zijn reeks verkennende gesprekken met de lijsttrekkers voor de Antwerpse gemeenteraad. Om 18 uur komt de Open VLD van Annemie Turtelboom als eerste aan bod, maar volgens N-VA is dat ‘louter om agendatechnische redenen’ en moet daar verder niets achter gezocht worden.
Wanneer de andere partijen langskomen op het Schoon Verdiep, moet nog worden vastgelegd. N-VA-voorzitter De Wever hoopt naar eigen zeggen alle lijsttrekkers nog deze week te zien. Over de inhoud van de gesprekken is hij niet van plan een verklaring af te leggen.
Gisteren verstuurde het secretariaat van de N-VA-voorzitter alle lijsttrekkers een uitnodiging. ‘Elke lijst mag komen vertellen hoe de kaarten liggen’, aldus De Wever. ‘Vervolgens mogen ze hun prioriteiten aanstippen. Ten slotte kunnen ze vertellen welke coalitie ze verkiezen. In een tweede ronde zal ik op basis van een tekst bepaalde fracties uitnodigen. Het moet de bedoeling zijn om stabiel te besturen.’
Welk coalitie?
Het liefst zou de N-VA zonder de socialisten regeren. Pas dan kan de verandering echt worden ingezet. Het wordt puzzelwerk. Met 23 zetels komt de N-VA vijf zetels te kort voor een meerderheid. Voor de stabiliteit lijkt 30 zetels een noodzaak.
De Stadslijst telt er 17, Groen vier en Open VLD twee. Een combinatie van Groen en Open VLD bezorgt burgemeester De Wever een krappe meerderheid. Groen-voorzitter Wouter Van Besien sloot een coalitie met de N-VA niet uit maar vond het ‘een moeilijke oefening’. Ook PVDA+ heeft vier zetels, maar Peter Mertens liet al verstaan ‘vooral uit te kijken naar de oppositie’. Met Vlaams Belang (de derde partij in Antwerpen en goed voor vijf zetels) wil de N-VA niet regeren, de uitnodiging is niet meer dan een blijk van beleefdheid.
Ondertussen doet in Antwerpen het gerucht de ronde dat de fractie van de Stadspartij uit elkaar zou vallen in een SP.A en CD&V-fractie. Vijf van de 17 zitjes gaan naar de christendemocraten. Voor CD&V-schepen Marc Van Peel is dat alvast uitgesloten.
bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...121016_00336770
mening:
Nadat ik de afgelopen dagen vol spanning de verkiezingsstrijd heb gevolgd, is het me opgevallen dat Mr. De Wever veel respect heeft voor zijn tegenstanders. Hij weet zelf maar al te goed hoe de nederlaag smaakt, en zei dan ook dat het beter is respect te tonen voor de tegenpartij. Wanneer iemand uithaalt naar de N-VA vond hij het beter om de schouders te heffen en niet in te gaan op deze aanval.
Ik post dit artikel om mee te geven dat er toch wel democratisch wordt te werk gegaan. Ik vind het zeer goed dat Mr. De Wever alle partijen wil spreken. Enerzijds omdat dit spreekt van beleefdheid, maar ook omdat hij zo wil aangeven dat hij alle partijen de kans geeft om hun visie te geven. Het is dus veel democratischer van alle partijen te laten langskomen, i.p.v. zeer achterdochtig een coalitie te vormen.
In Antwerpen heeft de media er een echte tweestrijd van gecreëerd waardoor er nu ook veel kiezers ongerust en zelfs bang zijn. Via een coalitie kan hij deze mensen toch bereiken en al wat geruststellen.
Als ik een gokje mag wagen naar welke coalitie het zal worden dan denk ik aan Open VLD met Groen. Wel bereiken ze dan maar nipt de meerderheid.