Enkele post bekijken
  #1  
Oud 13th October 2012, 15:38
jorina jorina is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Itegem
Posts: 149
Vlaming verspilt jaarlijks zes kilo eten

Vlaming verspilt jaarlijks zes kilo eten

BRUSSEL - Vlaamse consumenten gooien jaarlijks gemiddeld 200.000 ton voedsel en ‘aanverwant materiaal’ zoals de schillen in de vuilbak. Daarvan is 85.000 ton echt voedsel en 34.000 ton nog perfect eetbaar. Dat komt neer op jaarlijks 5,6 kilo eetbaar voedsel dat iedere Vlaming weggooit.

Vlaanderen produceert jaarlijks ongeveer zestien miljoen ton voedsel en daarvan gaat twee miljoen ton verloren, berekende de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen zaterdag. De lekken zitten aan de bron in de landbouw, tijdens de productie en verpakking en in de keuken van de consument. In de landbouw zijn schommelende weersomstandigheden de belangrijkste oorzaak. In de voedingsindustrie treedt er verlies van voedsel op wanneer de productie moet stoppen en herstarten. Bij de distributie is er verspilling door te weinig opslag- en schapplaats, een veeleisende consument en een verkeerde behandeling van de waren.

De Vlaamse regering wil het voedselverlies tegen 2020 halveren, kondigden minister-president Kris Peeters en minister voor Leefmilieu Joke Schauvlieghe aan.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...121013_00332891

Eigen mening: Schandalig zou je zeggen, maar als we er echt bij stil staan, gooien we inderdaad wel echt te veel eten weg. En dan heb ik het niet gewoon over vervallen voedsel dat te lang in de ijskast heeft gestaan. We scheppen ons bord goed vol, eten de helft er niet van op, en hopla, we gooien het bij GFT. Het is waarschijnlijk inderdaad zo dat slechte verpakkingen en dergelijke er ook voor zorgen dat we voedsel weggooien, maar ik denk dat als we thuis al eens sneller stil staan bij het weggooien van voedsel, we al heel wat kunnen veranderen. Koop niet in 1 keer te veel, maar juist genoeg zodat alles opgeraakt, smijt restjes niet zo maar weg, maar probeer de dag hierna misschien een andere maaltijd mee te maken, eet voedsel op voor de houdbaarheidsdatum,... Het zijn kleine dingen, maar die toch al kunnen helpen. We horen het genoeg zeggen: er zijn plaatsen op de wereld waar ze niets te eten hebben. Maar het is wel zo, denk dus 2 keer na over voedsel en dan kunnen we misschien zelf die 6 kilo al wat verminderen. Met de hulp van Vlaamse regering die dan voor de andere kant zorgen (de verpakkingen en dergelijke), kunnen we die 6 ton misschien toch tot maar een heel klein aantal brengen.
Met citaat antwoorden