BRUSSEL - De groep wil “wendbaarder, efficiënter en competitiever worden”. Na de ondernemingsraad volgt om 11 uur meer toelichting op een persconferentie. Er zouden geen gevolgen zijn voor de werkgelegenheid.
Bank-verzekeraar KBC gaat de strategie van de groep aanpassen. Daarover vindt momenteel een ondernemingsraad plaats.
KBC zegt te zullen focussen op de bank- en verzekeringsactiviteiten. Geografisch zal het bedrijf zich toespitsen op België en Centraal- en Oost-Europa. Winstmotoren worden België en Tsjechië. Dat laatste land wordt uit de divisie Centraal- en Oost-Europa gelicht en wordt een aparte divisie.
De divisie ‘merchant banking’, dat is bedrijfsbankieren, zal voortaan worden ondergebracht in de divisie België. Bedrijfsbankieren wordt dus geen aparte divisie meer.
De organisatiestructuur wordt afgestemd op de nieuwe strategische keuzes.
Het is niet duidelijk of de aanpassing van de strategie ook gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. In het persbericht wordt daarover niets gezegd.
Volgens Dirk De Backere, LBC-hoofdafgevaardigde, heeft de wijziging geen gevolgen voor de tewerkstelling. Dat werd volgens hem al op voorhand afgesproken, en is herhaald op de bijzondere ondernemingsraad.
De strategie doet volgens de bonden geen afbreuk aan de lopende cao inzake tewerkstelling en werkzekerheid tot einde 2013. Er wordt evenmin geraakt aan de loon- en arbeidsvoorwaarden.
De vakbondsman ziet qua organisatie vooral wijzigingen op het niveau van het management, met weinig direct effect op het personeel. Bij KBC werken wereldwijd zowat 45.000 mensen, van wie 14.500 in België.
Belangrijker is volgens De Backere de wijziging in cultuur die KBC plant. “Weg van een strakke en hiërarchische structuur naar een structuur waarbij mensen meer vrijheid krijgen om zich te ontplooien”, aldus de LBC-afgevaardigde. “Dit is de weg van het gezond verstand.”
In een gezamenlijk persbericht zeggen de bonden het gesprek over de nieuwe strategie “kritisch maar constructief” te willen voeren, indien vanuit het bedrijf daar rekening mee wordt gehouden. In het andere geval, aldus de bonden, behouden ze zich het recht voor “hun verantwoordelijkheid te nemen met alle middelen die tot hun beschikking staan”.
www.standaard.be
Als ik die eerste zin lees met woorden als 'competetiever' en 'efficienter' zonder verlies van werkgelegenheid stel ik me al vragen. Want wanneer er banen geschrapt worden, is dit net vaak omwille van een nood aan verhoogde competitie en efficientie. Bovendien staat er enkele regels later dat er nog geen duidelijkheid is over de gevolgen voor de werkzekerheid. Vreemd. Ik hoop maar dat de verandering in strategie inderdaad zal zorgen voor een betere bank en een effectievere en competetievere bank zonder verlies van banen, maar ik houd voor de zekerheid toch mijn hart maar vast.