Enkele post bekijken
  #1  
Oud 3rd October 2012, 13:44
S*lke.Sas S*lke.Sas is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Beerse
Posts: 108
Exclamation Bijna helft groenten en fruit in EU wordt niet opgegeten

Bijna 50% van het fruit en de groenten die worden geproduceerd in Europa gaat verloren in de voedselketen. Van productie tot distributie, in de supermarkt én bij de consument is er verlies. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van de Universiteit Gent.

Volgens een schatting van de 'Food and Agriculture Organization' van de VN doet het grootste verlies zich voor bij de productie van groenten en fruit, zo stelt de studie van professoren Peter Ragaert (UGent), Willem Rijpkema (Wageningen Universiteit), Mieke Uyttendaele (Veg-i-Trade) en Benedikt Sas (Food2Know). Daar gaat al 20% van de totale hoeveelheid verloren, door onder meer roofdieren en insecten, beschadiging bij de oogst, het uitsorteren volgens kwaliteitsstandaarden van supermarkten en andere bedrijven en ook door onvoldoende aftstemming tussen vraag en aanbod, waardoor de groenten en het fruit op het veld achterblijven.

Niet onherroepelijk
5,5% van de groenten en het fruit gaat verloren bij de naoogst en de verwerking, bijvoorbeeld door slechte bewaaromstandigheden, bij het transport of bij het persen van fruit voor sap, of door verwerkingsfouten en storingen. In de distributieketen en supermarkten, gaat nog eens ongeveer 7,5% verloren door bederf of doordat de producten niet lang genoeg meer houdbaar zijn om nog verkocht te worden.

Niet al deze verliezen zijn onherroepelijk, omdat er steeds meer geprobeerd wordt om de verloren producten toch nog te gebruiken. In vergistingsinstallaties worden onverkoopbare groenten en fruit bijvoorbeeld omgezet in energie. Ook kunnen licht beschadigde groenten en fruit nog gerecupereerd worden door er afgeleide producten zoals confituur, soep,... van te maken.

De consument zorgt tot slot voor 13% van de voedselverliezen, door bruikbaar voedsel weg te gooien of te verspillen door het te lang of op een verkeerde temperatuur te bewaren.

Tips voor consument
Het Europees onderzoeksproject Veg-i-Trade probeert de verliezen in de groenten- en fruitketen terug te dringen. Maar ook de consument kan hierbij dus helpen. Binnen het Europese project Veg-i-Trade proberen wetenschappers van de UGent en van Wageningen Universiteit de verliezen in de groenten- en fruitketen te verminderen. Zo maken ze statistische modellen om het bederf en de veiligheid van groenten en fruit te voorspellen. Die modellen kunnen gebruikt worden om de planning en logistiek van voedselverwerkers, transporteurs en supermarkten te verbeteren. Door bijvoorbeeld de grootte van een partij voedsel, de voorraadniveaus en de bewaaromstandigheden aan te passen kan de productkwaliteit en voedselveiligheid verbeteren, en wordt minder voedsel verspild.

En de consument? Enkele tips: door seizoensgebonden te eten moeten groenten en fruit geen lange weg meer afleggen tot bij de consument, en dus minder lang bewaard worden. Een wekelijkse kliekjesdag helpt om restjes weg te werken, en niet meer kopen en koken dan nodig zorgt uiteraard voor minder verspilling. Meer tips op de websites Eten is om op te eten en op een webpagina van de Europese Commissie (PDF).

bron: www.demorgen.be, 03/10/2012

Eigen commentaar: We leven tegenwoordig inderdaad in een wegwerpmaatschappij. Dit heeft volgens mij ook te maken met de stijgende drang naar perfectie en winst. Producenten van meloenen of komkommers gooien deze al in de afvalcontainer als deze de minste imperfectie vertonen. Als ze er dan toch geen winst mee kunnen maken op de veiling, gooien ze deze gewoon weg, zodat zéker niemand anders er profijt van kan hebben. Ook consumenten maken er zich schuldig aan. Bij mij thuis wordt geregeld vervallen yoghurt, beleg, etc. weggegooid. Het is een vicieuze cirkel waar dringend een einde aan gemaakt moet worden.
Met citaat antwoorden