Enkele post bekijken
  #1  
Oud 1st October 2012, 10:50
j*smien.cavens j*smien.cavens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Retie
Posts: 111
Euthanasiepatiënten staan organen af na hun dood

Sinds 2005 hebben negen euthanasiepatiënten na hun dood organen afgestaan. Dat heeft de organisatie 'De Maakbare Mens' op een symposium in Brussel gezegd. België is een van de weinige landen waar dat kan.


Het gaat telkens om transplantaties op de spontane vraag van de patiënt zelf, meldt VRT-radio. De organen functioneerden nadien uitstekend bij degene die ze overgeplant kregen.

'Het is vaak voor de patiënt ook zijn laatste wens. Zo geeft hij een positieve wending aan de euthanasie zelf omdat hij denkt 'ik kan misschien nog wat doen voor een medemens' die op de wachtlijst staat', legt transplantatiechirurg Dirk Van Raemdonck van het UZ Leuven uit. 'Dus wil die zo nog zin geven aan zijn leven.'

Tien procent

Niet alle patiënten die euthanasie aanvragen, komen in aanmerking voor orgaandonatie. Het gaat maar om tien procent. Dat komt omdat de meeste mensen die euthanasie aanvragen, lijden aan een terminale vorm van kanker.

'Omdat kanker ook overgeplant kan worden met het orgaan, worden deze patiënten uitgesloten', zegt Van Raemdonck. 'Het gaat dus uitsluitend om patiënten die een andere terminale aandoening hebben. Vaak zijn het mensen met spierziekte of neurologische aandoeningen.'

In 2011 waren er in ons land naar schatting 1.100 gevallen van euthanasie. Ongeveer een op de tien daarvan kwam in aanmerking om organen af te staan.

Unicum

België is wereldwijd een van de weinige landen waar euthanasiepatiënten organen kunnen afstaan. In Europa is alleen in Nederland nog een geval bekend, meldt VRT.

bron: De Standaard, 30/09/2012
http://www.standaard.be/artikel/det...word=euthanasie


Eigen mening:
Het doneren van je organen is een zeer mooie zaak. Ik zelf geef ook de toestemming om mijn organen af te staan aan iemand die deze nodig heeft om te overleven op een normale manier. Zeker als je weet dat de wachtlijsten zo hoog oplopen, vindt ik het normaal dat je je organen af staat als je die niet meer nodig hebt. Sinds 2005 kunnen ook euthanasiepatiënten hun organen afstaan aan iemand in nood. Het spijtige van de zaak is dat er maar 10 procent van die patiënten in aanmerking komt om deze af te staan. Daarom vind ik het noodzakelijk dat over heel de wereld euthanaisepatiënten hun organen kunnen afstaan (mits zij in aanmerking komen). Deze maatregel zou een stap dichter zijn tot het verkorten van de wachtlijsten voor orgaantransplantaties.
Met citaat antwoorden