Enkele post bekijken
  #1  
Oud 26th September 2012, 12:34
dorien.van.heupen dorien.van.heupen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Turnhout
Posts: 89
Vijf baby's van spermadonor lijden aan zenuwziekte

Vijf baby's van spermadonor lijden aan zenuwziekte

Meerdere baby's van een spermadonor uit Denemarken lijden aan NF1, een zeldzame zenuwziekte. Met het sperma van de man werden in tien landen maar liefst 43 kinderen verwekt, minstens vijf daarvan hebben de ziekte. Of er in België ook slachtoffers zijn is niet bekend.

Neurofibromatose type 1 (NF1), vroeger ook wel de ziekte van Von Recklinghausen genoemd, is een genetische, erfelijke aandoening die onder meer kan leiden tot tumoren, epilepsie, autisme en botafwijkingen. De zenuwziekte kan problemen met de spraak en de motoriek en leerachterstand veroorzaken. NF1 is zeldzaam: één op de drieduizend mensen wordt ermee geboren.

Hoewel het sperma van de man getest werd, kwam de erfelijke aandoening aanvankelijk toch niet aan het licht. Meer nog, de bewuste spermabank Nordisk Cryobank in Kopenhagen bleef het sperma van de man gebruiken zelfs nadat er een baby met de ziekte geboren was. 'We konden niet zeker zijn dat de donor verantwoordelijk was voor het doorgeven van de ziekte', luidt het bij de directie van het ziekenhuis.

De zaak heeft ervoor gezorgd dat de wetgeving in verband met spermadonoren aangepast wordt. Zo zal vanaf oktober het sperma van één man nog maar voor maximaal twaalf bevruchtingen gebruikt mogen worden.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/de...DMF20120926_010

Wat ik al een zeer goede zaak vind, is dat de wetgeving zal aangepast worden dat het sperma van 1 man voor maximaal twaalf bevruchtingen zal beperkt worden. In België is het immers reeds zo dat het sperma van 1 man voor maximaal 6 bevruchtingen mag gebruikt worden.
Op deze manier kan het toch beperkt worden dat eventuele "afwijkingen" in het sperma voor problemen zal zorgen.

Het is wel zo dat mannen en hun sperma eerst getest worden voor het gebruikt wordt, maar zoals we in het artikel kunnen lezen, is dit soms zelfs niet voldoende om afwijkingen te voorkomen. Het zou dus misschien niet slecht zijn dat er eens wordt nagedacht over hoe men dit nog beter op punt zou kunnen zetten.
Met citaat antwoorden