Onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat frisdrank een belangrijke rol speelt bij obesitas onder kinderen.
Kinderen die hun dagelijkse suikerhoudende frisdrankje niet meer krijgen, zijn na anderhalf jaar één kilo lichter dan leeftijdgenoten die het wel blijven drinken. De kinderen compenseren de verdwenen suiker niet door meer te eten, blijkt uit onderzoek onder bijna 650 kinderen tussen vijf en twaalf op acht basisscholen in Nederland.
Daarmee is voor het eerst door zorgvuldig onderzoek aangetoond dat suikerhoudende frisdrank een grote rol speelt bij gewichtstoename bij kinderen. Nederlandse kinderen drinken gemiddeld 48 gram suiker per dag in frisdrank, limonade en vruchtensappen. Bij het onderzoek werd 26 gram vloeibare suiker uit het kindermenu weggehaald. Amerikaanse kinderen drinken gemiddeld zelfs 75 gram suiker.
Voedingshoogleraar Martijn Katan van de Vrije Universiteit Amsterdam presenteerde de resultaten gisteren op een wetenschappelijk obesitascongres in het Amerikaanse San Antonio. Daar liet Katans Amerikaanse collega Cara Ebbeling zien dat minder frisdrank ook de gewichtstoename van dikke 15-jarige Amerikanen vermindert, in hun geval zelfs met 1,9 kilo in een jaar tijd. De resultaten onderbouwen met harde gegevens de aanwijzingen dat vloeibare suiker niet verzadigt en zo bijdraagt aan het ontstaan van overgewicht.
Frisdrankoorlog
Het gezaghebbende medisch-wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine publiceerde de resultaten online, kort voordat beide onderzoekers hun voordracht hielden. Kinderobesitasonderzoeker Sonia Caprio schrijft in een commentaar van het tijdschrift: ‘Deze onderzoeken moeten richtlijnen en politieke besluiten stimuleren die de consumptie van frisdrank beperken, in een poging overgewicht bij kinderen te beperken.'
De resultaten komen op het hoogtepunt van de Amerikaanse soda wars. Zo legt New York de verkoop van blikken en bekers frisdrank groter dan 0,5 liter vanaf 1 maart 2013 aan banden. ‘Nu moeten de frisdrankautomaten ook maar echt weg', vindt Katan.
Bron
De Standaard Online
Maandag 24 september 2012
http://www.standaard.be/artikel/det...120923_00307241
Mening
Dat frisdrank ongezond is wegens het hoge aantal suiker dat het bevat, leren we meestal al in de lagere school. De link met overgewicht is dan ook makkelijk te leggen. Ik vind het goed dat men op politiek vlak kijkt naar mogelijke maatregelen zoals het sensibiliseren maar acties zoals frisdrankautomaten wegdoen, vind ik er persoonlijk over gaan. Uiteindelijk moeten mensen zelf nog bepalen wat ze eten en drinken. Door sensibilisering weten ze wat het effect van frisdrank op hun gezondheid is. Mensen moeten dan zelf maar beslissen in hoe ver ze deze kennis laten meespelen in hun keuze over het al dan niet nuttigen van frisdrank.