Steeds meer mensen met een migratieachtergrond duiken op in de kieslijsten van de partijen. Het Minderhedenforum ziet op alle lijsten in de dertien Vlaamse centrumsteden in totaal 9,46 procent kandidaten met een migratieachtergrond, tegen 7,18 procent in 2006.
'De trend die onze analyse weergeeft, vinden we terug bij alle partijen en in alle centrumsteden', zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum.
Niet alleen de linkse partijen zoeken naar een diverse mix op hun kandidatenlijst, ook de centrumpartijen doen dat. Zowel CD&V als Open Vld schommelen rond de 9 procent. Pvda blijft, zoals in 2006, de partij met de meeste kandidaten met diverse roots (16,5 %). Groen (13,40 %) steekt de SP.A (10,78 %) voorbij. Daarop volgen CD&V en Open VLD en N-VA (5,37%). Vlaams Belang is de hekkensluiter en blijft hangen op minder dan 2 procent.
Het Minderhedenforum telt voorts beduidend meer namen van Turkse en Oost-Europese origine op de kandidatenlijsten. Er worden 61 kandidaten met Turkse naam geteld, terwijl dat er in 2006 maar 37 waren. De aanwezigheid van kandidaten met Oost-Europese achtergrond stijgt van 10 naar 31.
datum: 23/09/2012
bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...120922_00306890
Eigen mening:
Ik vind het heel logisch als er over het algemeen meer allochtonen zijn in België dat dat ook een weerslag heeft in de partijen. Ook deze mensen willen iets te zeggen hebben in de Belgische politiek. In het artikel wordt ook vermeld hoeveel allochtonen er in elke partij (procentueel gezien) zitten en het is logisch dat er in de linkse partijen meer allochtonen zitten en dat dat afneemt naarmate de partijen meer rechts worden.
Het is goed voor de partijen dat ze een goede weergave zijn van de realiteit, want zo spreken ze iedereen aan. De allochtonen kiezers zullen misschien ook sneller geneigd zijn om te stemmen op iemand van dezelfde origine. Ik ben in ieder geval benieuwd wat het resultaat gaat zijn.