21st September 2012, 09:08
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Arensdonk
Posts: 117
|
|
Mohammed vindt moeilijker huurwoning dan Joris
Mohammed en Khadija hebben gemiddeld tot 50 procent minder kans om een huurwoning te vinden dan Joris en Nathalie, ook al hebben ze hetzelfde loon en dezelfde gezinssituatie. Dat meldt het Minderhedenforum vrijdag op basis van praktijktesten die het forum in augustus uitvoerde in Antwerpen en Gent via meer dan honderd webadvertenties.
'We namen een steekproef zonder wetenschappelijke pretenties', klinkt het. "De testen geven wel tendensen aan en die zijn onrustwekkend." De cijfers volgen volgens het Minderhedenforum het aanvoelen van veel etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen.
'Discriminatie wordt stilzwijgend gedoogd, maar niet aangepakt.' Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum, roept steden en gemeenten op om te durven optreden tegen deze discriminatie. 'Niet enkel Vlaanderen of de federale overheid moet een antidiscriminatiebeleid uitdokteren. Ook voor het lokale niveau is hier een rol weggelegd. Wie discrimineert pleegt een misdrijf. De lokale politie kan en moet hier dan daadwerkelijk optreden', aldus Charkaoui.
Bron: De Standaard
Eigen mening:
Het moet enorm frustrerend zijn als je niet wordt toegelaten in huurwoningen wegens je naam die niet Belgisch klinkt. Dit is niet enkel een probleem bij het vinden van huisvesting, maar bijvoorbeeld ook bij een jobaanbieding. Sommige bedrijven zijn bezig met een nieuwe 'techniek' toe te passen om de sollicitaties zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Ze bekijken eerst de volledige sollicitatiebrief en op basis van inhoud selecteren ze. Pas nadien worden de namen bekeken. Misschien zou dit ook een manier zijn om discriminatie bij het toewijzen van huisvesting tegen te gaan?
Wij -als toekomstige leerkrachten- moeten zeker en vast rekening houden met racisme/discriminatie dat onder de mensen leeft. Het is belangrijk dat we onze leerlingen er attent op maken en dat we er gesprekken over kunnen hebben. Bij discriminatie spelen vooroordelen vaak een rol. Volgens mij kan het heel leerrijk zijn om hier met leerlingen eens een debat over te voeren.
|