13th June 2012, 00:49
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Broechem
Posts: 90
|
|
Poetin niet onder de indruk van massaprotest
Ordediensten zijn dinsdag massaal aanwezig in het centrum van de Russische hoofdstad Moskou. Er is een grote manifestatie van de Russische oppositie tegen president Vladimir Poetin, waarop maximaal 50.000 deelnemers toegelaten zijn. President Poetin bleek echter niet onder de indruk van het protest.
Ondanks de regen hebben zich dinsdagvoormiddag tienduizenden Russen verzameld in het centrum van Moskou. Organisatoren spreken over 100.000 betogers, maar de politie heeft het over 18.000.
De betogers klagen repressie en protesteren specifiek tegen een nieuwe wet die betogen moeilijker maakt en harder bestraft. Daarnaast bindt ook de afkeer voor president Poetin de betogers. Ze eisen dan ook nieuwe verkiezingen.
'Diegenen die aan de macht zijn, moeten de druk voelen', vindt oppositieleider Sergej Oedaltsov. 'Wij gaan hier voor zorgen, wat de methode ook zal zijn, vreedzaam of niet.'
Gespannen start
Er heerste een gespannen sfeer bij aanvang van wat door betogers afwisselend 'miljoenenmars' en 'dag tegen Poetin' genoemd wordt. Inmiddels zou er een eerder kalme en zelfs feestelijke stemming heersen en er worden vooralsnog geen conflicten gemeld.
Meer dan 12.000 leden van de ordediensten werden ingezet om de openbare orde garanderen. Verschillende straten zijn afgesloten.
Huiszoekingen
Maandag verrichtte de Russische politie nog huiszoekingen bij de belangrijkste oppositieleiders, zogezegd in het kader van de rellen op 6 mei in Moskou, aan de vooravond van de inauguratie van Poetin tot president. Er vielen toen verschillende gewonden.
De oppositieleiders werden dinsdag kort voor de middag op het politiekantoor verwacht voor verhoor. Critici beschuldigen er de autoriteiten van dat ze daarmee de deelname van de regimetegenstanders aan de protestactie willen verhinderen.
Kort voor de betoging lagen de websites van verschillende oppositiebewegingen plat.
Geen indruk
De Russische president reageerde laconiek op het massaprotest. 'Zulke verhitte discussies zijn de norm voor een vrij democratisch land en dat is de weg die ons volk gekozen heeft', verklaarde hij.
In zijn toespraak ter gelegenheid van de dag van de Russische onafhankelijkheid riep de president op tot dialoog en compromissen. Hij had het over een 'positieve trend' in Rusland, maar waarschuwde tegelijk dat het protest geen 'onaanvaardbare richtingen' uitgaat. Daaronder verstaat hij 'sociaal en economisch oproer dat het maatschappelijk bestel in gevaar brengt'.
bron: De Standaard
mening: Ik denk ook dat hier wel een geurtje aan vasthangt. Het kan toch niet dat er zoveel protestacties zijn tegen Poetin na een ''eerlijke'' verkiezing. En protesteren moeilijker maken. Als je ergens niet met eens bent mag je je mond toch open trekken. Ik voel hier toch wel een grote vorm van dictatuur. Hopelijk komt er voor de oppositie een nieuwe ''eerlijke'' verkiezing maar ik vrees ervoor!
|