Het Belgische aandeel in de lening die Spanje krijgt van de landen van de eurozone om zijn bankensysteem overeind te helpen, bedraagt ongeveer 4 procent. Dat zegt minister van Financiën Steven Vanackere.
Het staat nog niet volledig vast in welke mate de steun zal komen van het bestaande Europese noodfonds (EFSF) of het nieuwe mechanisme (ESM). Als een kwart van de inspanning zou gebeuren door beroep te doen op het EFSF, dan zou dit op de Belgische schuld een impact hebben van ongeveer 1 miljard euro. Het nieuwe ESM werkt immers met waarborgen. De minister benadrukt dat het om een lening gaat, die moet worden terugbetaald.
Met de lening, die tot 100 miljard euro kan bedragen, wil Europa een krachtig signaal geven aan de markten. "We willen af van de kritiek dat Europa steeds te laat komt. Met dit bedrag lopen we voorop", aldus de minister. "Hiermee wil de eurogroep duidelijk maken dat er bereidheid is om zo ver te gaan als nodig om het vertrouwen te herstellen".
In tegenstelling tot de hulp aan Griekenland, Ierland en Portugal gaat het ditmaal niet om ondersteuning van een land, maar van een bankensector. "Spanje heeft duidelijk gemaakt dat het zijn budgettaire problemen zelf oplost. De voorwaarden voor de lening hebben dan ook uitsluitend betrekking op de banken", aldus nog de minister
http://www.hln.be/hln/nl/3424/econo...-verhogen.dhtml
Langs de ene kant is dit natuurlijk een goed initiatief om, zoals ze zelf zeggen, het vertrouwen te herstellen. Maar langs de andere kant is het een beetje gevaarlijk voor ons omdat we dan zelf ook nog harder in de schulden komen. Hierdoor staan we natuurlijk voor een dilemma. Ze hebben het al wel duidelijk gemaakt dat het om een terugbetaalde lening gaat en dat geeft ons toch al wel een beetje peace of mind.