Enkele post bekijken
  #1  
Oud 14th May 2012, 11:13
Charissa Charissa is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 110
Cardioloog Brugada start zelf met screenings twaalfjarigen

Bron: De Morgen (www.demorgen.be)

De gerenommeerde cardioloog Pedro Brugada wil vanaf volgend jaar zelf alle twaalfjarigen op hartproblemen beginnen screenen. De arts wil zo plotse overlijdens van onder meer jonge sporters helpen vermijden.

"Ik heb gewoon beslist dat we gaan beginnen. Het zal een hele organisatie vergen, maar ik begin met alle kinderen die op 1 januari 2013 twaalf jaar worden. Zo gaan we verder."

Brugada, hoofd van het Heart Rhythm Management Centre van het UZ Brussel, wil niet langer een initiatief van de overheid afwachten. "Om elk kind te screenen heb ik 20 miljoen euro nodig. Die ga ik niet meteen vinden", geeft de hartspecialist toe. "Maar als ik al met enkele kinderen kan beginnen, zijn we toch al vertrokken."

Twaalf jaar is volgens de hartspecialist de ideale leeftijd voor een hartscreening. "Zo'n kind staat op een keerpunt, vlak voor een nieuwe school, vlak voor de puberteit. Op die leeftijd zijn ze nog vatbaar voor positieve beïnvloeding. Als arts kan je op een uniek moment een positieve invloed hebben op hun levensstijl."

Brugada hoopt dat hij via sponsoring voldoende middelen zal kunnen vergaren. "Tijdens een concert van U2 kan je een sms'je sturen voor een euro, wat dan rechtstreeks naar ontwikkelingshulp gaat. Iets vergelijkbaars kan je toch doen tijdens voetbalmatchen? "

In België sterven jaarlijks 10.000 mensen een plotse dood door hartfalen. Brugada: "Vooral oudere mensen, maar ook kinderen. Nochtans kunnen veel verborgen hartproblemen met een cardiologisch onderzoek opgespoord worden."

Mijn mening:

Toen ik dit artikel las, kreeg ik een dubbel gevoel. Twaalf jaar lijkt me een vrij jonge leeftijd om al te spreken van hartproblemen.
Langs de andere kant is voorkomen beter dan genezen en het is een mooi initiatief van deze cardioloog dat hij zelf dit onderzoek wil starten in plaats van te wachten op giften van de overheid.
Ik schrok ook van het hoge bedrag dat deze specialist nodig heeft. Twintig miljoen euro per kind? Dat is een immens bedrag. Het zijn dus alleen de ouders die veel geld in het laatje kunnen stoppen, die voorlopig hun kinderen kunnen laten onderzoeken.
Brugada’s voorstel om sponsorsmsjes te vragen tijdens voetbalwedstrijden, lijkt me een goed plan. De supporters die daar aanwezig zijn, zullen zeker een smsje over hebben voor de voetballers van de toekomst.
Het is waar dat steeds meer oudere mensen en kinderen sterven aan een hartfalen. Daarom is het noodzakelijk dat zulke onderzoeken uitgevoerd worden. Het is alleen jammer dat ze zoveel geld kosten en de overheid niet meteen met de juiste middelen kan bijstaan. Hopelijk worden de onderzoeken snel toegankelijk voor iedereen en kunnen er zo veel mogelijk hartproblemen vermeden worden.
Met citaat antwoorden