Enkele post bekijken
  #1  
Oud 7th May 2012, 21:50
Joëlle.Van.den.Mooter Joëlle.Van.den.Mooter is offline
[Joëlle]
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: vlimmeren
Posts: 107
Verdienen parlementsleden te veel? "Ja en nee"

Verdienen parlementsleden te veel? "Ja en nee"
VRT ma 07/05/2012 - 20:16

Het volledige loonpakket van een Vlaams parlementslid is beter dan dat van de meeste andere buitenlandse parlementsleden. Zo krijgen Vlaamse parlementsleden een veel beter pensioen dan andere volksvertegen- woordigers in Europa. In vergelijking met de Vlaamse arbeidsmarkt is het loonpakket ongeveer hetzelfde. Dat blijkt uit een studie die het Vlaams parlement had besteld. De studie kwam er nadat de federale regering begin dit jaar besliste om de lonen van senatoren en Kamerleden met 5 procent te verminderen. Daarnaast werd beslist dat Kamerleden en senatoren voortaan pas na een carrière van 36 jaar (in plaats van 20 jaar) recht zouden hebben op een volwaardig pensioen. Op Vlaams niveau wordt al een hele tijd over de kwestie gepraat. Voor de aanpassing van de vergoedingen en pensioenen wilde het Vlaams Parlement wachten op de resultaten van een vergelijkende studie. Die is er nu.

Hogere forfaitaire onkostenvergoedingen
Wie als parlementslid begint, verdient per jaar 49.704 euro bruto. Een commissievoorzitter krijgt 61.674 euro. Uit de studie blijkt dat die lonen niet hoger zijn dan die van vergelijkbare functies op de Vlaamse arbeidsmarkt. Wel is de forfaitaire onkostenvergoeding van de parlementsleden hoger dan elders op de arbeidsmarkt. Jaarlijks gaat het om 23.627 euro voor een parlementslid. In de privésector bedraagt de netto onkostenvergoeding 1.800 euro per jaar. In vergelijking met hun buitenlandse collega's worden Vlaamse Parlementsleden met speciale functies, zoals fractieleiders, de secretarissen en de (onder)voorzitter, beter betaald en krijgen ook een hogere onkostenvergoeding. Ook de pensioenregeling is beter. Momenteel volstaat een loopbaan van twintig jaar om recht te hebben op een volwaardig pensioen. Wie niet meer verkozen is, krijgt ook een uittredingsvergoeding die royaler is dan in andere parlementen. Al wordt de uitkering niet meer uitgekeerd aan wie zelf ontslag neemt.

Werkgroep bespreekt de resultaten
Een werkgroep komt van de week nog samen om zich te buigen over de resultaten. Bedoeling is om op korte termijn maatregelen te nemen. Over de pensioenregeling moet met de andere Belgische parlementen gepraat worden, maar de uittredingsvergoeding is een Vlaamse zaak. "Wat de pensioenleeftijd betreft, zullen we moeten evolueren naar 62 jaar, zoals het geldt op de Vlaamse arbeidsmarkt", zegt alvast Open VLD-fractieleider Sas Van Rouveroij. Groen wijst erop dat de studie "niet het hele verhaal brengt". "Er is geen aandacht voor parlementsleden die hun functie combineren met andere mandaten. Dat moet ook in rekening worden gebracht", stelt fractieleider Filip Watteuw.

BRON: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu...sleden_lonen%2B
EIGEN MENING: Zelfs al ligt het loon ongeveer even hoog als bij vergelijkbare functies op de arbeidsmarkt, dan nog zijn de voordelen die er aan verbonden zijn eigenlijk overdreven. Het loon zelf ligt in mijn ogen ook te hoog (4000€ bruto voor een beginnend lid, terwijl over het algemeen een doorsnee Vlaams gezin het moet stellen met ongeveer 1300€ bruto). Dit zorgt dan ook voor een groeiende kloof tussen arm en rijk. De voordelen zelf vind ik ronduit schandalig. Ik ben niet iemand die zegt dat de politiekers niets doen, maar ik vind wel dat ze overdreven bevoordeeld worden. Ze krijgen veel sneller dan de gemiddelde mens kans op een vast pensioen en krijgen ook gewoon een groter pensioen. Dat vind ik een overdreven dus ik vind het goed dat ze hier iets aan willen doen.
Met citaat antwoorden