Australische onderzoekers hebben een manier gevonden om de progressieve zenuwschade veroorzaakt door multiple sclerose (MS) bij muizen een halt toe te roepen. De onderzoekers tonen zich vol vertrouwen dat tests het komende decennium zullen aantonen dat de therapie ook een effect heeft op de mens.
Samen met collega's in de VS en Canada slaagde het team uit Melbourne erin om een proteïne te identificeren - CRMP-2 - dat bij MS-patiënten gewijzigd is. Ze vermoeden dat CRMP-2 voor zenuwcelschade zorgt als het interageert met een ander specifiek proteïne in de hersenen, het ruggenmerg of optische zenuwen.
De onderzoekers slaagden erin om met gentherapie de wijziging van CRMP-2 en de interactie te blokkeren. "We hebben het gen genomen, het resistent gemaakt voor schade en opnieuw ingebracht in het zenuwsysteem."
Het onderzoek werd gepubliceerd in de recentste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Brain.
BRON: GVA 8:29 WETENSCHAP
http://www.gva.be/nieuws/wetenschap...bij-muizen.aspx
Mijn mening:
Ik vind het altijd goed nieuws als de wetenschap op één of andere manier greep kan krijgen op bepaalde ziektes, zoals multiple sclerose. MS is een chronische ziekte die niet per se invloed heeft op de levensverwachting, maar een zeer grote impact heeft op de levenskwaliteit.
Ik vind het dus zeker positief dat er verbetering mogelijk is en ik hoop dat de wetenschap met deze nieuwe therapie de ziekte onder controle kan krijgen.