Enkele post bekijken
  #7  
Oud 25th April 2012, 11:54
Noël Van Thielen Noël Van Thielen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2010
Locatie: Heide 48, 2235 Westmeerbeek
Posts: 120
UGent wil samen met ESA tuinieren op Mars

UGent wil samen met ESA tuinieren op Mars

Onderzoeksgroepen van het Centre of Excellence Food2Know (UGent) werken samen met de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) om zuurstof, water en voeding te produceren voor langdurige ruimtemissies. Dat meldt de Universiteit Gent.

"Het project is geïnspireerd door de ecosystemen op aarde en tracht onder meer om gewassen te telen in de ruimte zoals tarwe, aardappelen, salade, rijst en tomaten", aldus professor Benedikt Sas (Food2Know). "Naast het feit dat deze gewassen voeding bieden aan de astronauten, kunnen deze planten ook koolstofdioxide omzetten tot zuurstof voor de astronauten of drinkbaar water produceren."

De wetenschappers zullen tegen eind dit jaar in Gent groenten kweken in een afgesloten kooi onder volledig gecontroleerde omstandigheden. "Er wordt een selectie gemaakt van gewassen en parallel wordt onderzocht welk substraat of hydrocultuur het meest geschikt is", aldus Sas. "Er zal ook berekend worden hoeveel zuurstof de planten nodig hebben en hoeveel ze produceren, hoeveel voedingsstoffen ze nodig hebben en hoeveel water." Ook praktische problemen, zoals het wortelen zonder hulp van de zwaartekracht, worden bestudeerd.

In een later stadium zullen experimenten doorgaan op ruimtestations buiten de dampkring en vervolgens op de Maan. "Nog later, dan spreken we over een periode van 30 tot 40 jaar, zullen proeven doorgaan tijdens de reis naar Mars en uiteindelijk op Mars zelf." Het project zal ook toepassingen hebben op aarde.

Het MELISSA-project van ESA groepeert verschillende Europese organisaties op wereldniveau. Het Centre of Excellence groepeert meer dan 35 laboratoria, verspreid over verschillende universiteiten.

Bron:http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetens...n-op-Mars.dhtml

Mening : Ik plaats dit artikel hier omdat het ook gaat omtrent de planeet Mars.
Zeer fascinerend om te lezen hoe wij later kunnen gaan tuinieren op Mars.
Het grootste probleem lijkt me enkel nog het wortelen tegen de zwaartekracht. Verder is licht volgens mij ook nog een probleem. Plantjes, en hier kunnen de biologen waarschijnlijk meer over vertellen, hebben licht nodig om te groeien. Ik denk echter dat de lichtsterkte op Mars misschien wel eens te laag kan zijn. Of niet?

Verder vind ik het fantastisch dat onze universiteit uit Gent daar mee aan werkt. Zo staan we enerzijds nog korter bij dit onderzoek dan de andere landen in de wereld en anderzijds komen onze studenten sterrenkunde in aanraking met nieuwe dingen die hun kennis enkel maar versterken, vernieuwen en verbreden!
__________________
All we are same..
Give peace a chance!
~ John Lennon
Met citaat antwoorden