Er komen sociale correcties op de verhoging van de zogenaamde "echtscheidingstaks". Dat zijn de Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, N-VA en sp.a dinsdag overeengekomen. Het tarief van het verdeelrecht wordt opgetrokken tot 2,5 procent, maar voor scheidende koppels komt er een gedeeltelijke vrijstelling, afhankelijk van het aantal kinderen. De wijziging heeft geen invloed op de begroting.
Binnen de Vlaamse meerderheid was er wrevel ontstaan over de echtscheidingstaks, of het verdeelrecht, zoals de belasting eigenlijk heet. Om de begroting in evenwicht te houden, wou de Vlaamse regering het tarief voor die belasting op de verdeling van onroerend goed optrekken van één naar twee procent. Dat zou per jaar 40 miljoen euro moeten opbrengen.
De oppositie schreeuwde moord en brand en beschuldigde de Vlaamse regering ervan de begroting op orde te houden op de kap van scheidende mensen, die sowieso al in de problemen zitten. Open Vld, LDD, Groen en Vlaams Belang spraken dan ook van een "miserietaks". Vorige week liet sp.a publiekelijk weten dat ze ook van de taks af wilde. De coalitiepartners CD&V en N-VA konden er niet mee lachen dat sp.a het geweer zonder overleg van schouder veranderde.
De meerderheid heeft nu toch een compromis gevonden. De taks wordt wel opgetrokken, maar voor koppels die scheiden komt er een abbattement voor de eerste 50.000 euro. Per kind komt daar nog eens 20.000 euro bij.
Persbureau: Belga
Bron:
www.GVA.be
Mening: Het probleem rond de echtscheidingstaksen vond zijn oorsprong bij de besparingen, die noodzakelijk moesten worden doorgevoerd. Iedereen zal dit voelen in zijn 'portemonnee'. Voor mensen die zich in een scheidingsproces bevinden is het echter altijd een moeilijke situatie, waarbij het financiële aspect ook zwaar door weegt. Met deze extra besparingsmaatregel zouden deze, meestal al financieel zwakkeren mensen, nog eens extra belast worden. Opnieuw hebben ze deze taks aangepast van 1 naar niet 2, maar 2,5 % echtscheidingstaks en dit verbonden aan enkele sociale maatregelen.
(Waaronder een vrijstelling voor alleenstaande ouder met kinderen)