Er komt dan toch geen verplichte harttest voor jonge voetballers. De Belgische voetbalbond ziet af van het idee. Bij de start van volgend seizoen komt er wel een sensibiliserings- campagne. Sportdokter Chris Goossens is ontevreden.
De voetbalbond dacht eraan om een verplichte test in te voeren voor alle 400.000 aangesloten jeugdspelers, toen begin dit jaar een 16-jarige voetballer overleed na een hartstilstand. Afgelopen weekend waren er in het buitenland opnieuw 4 gevallen van hartfalen, onder meer bij een 25-jarige voetballer uit de Italiaanse 2e klasse.
Maar de voetbalbond vindt een verplichting uiteindelijk toch een brug te ver. "We willen de drempel om voetbal te spelen niet verhogen", zegt secretaris-generaal Steven Martens. "Er zijn artsen die zeggen dat het aanleiding kan geven tot paniekzaaierij om iedereen te laten testen."
Dat een cardiologisch onderzoek tussen de 50 en de 60 euro kost per speler, speelt mee in de beslissing, bevestigt Martens. "Maar er zijn ook andere aspecten. Is het bijvoorbeeld wel mogelijk om zoveel spelers te screenen? Zijn er artsen genoeg beschikbaar?".
Er komt wel een sensibiliseringscampagne bij de start van volgend seizoen. "Het is onze taak om erop te wijzen dat het nuttig en belangrijk kan zijn om zo’n test te laten doen. Elke ouder kan dan zelf de keuze zelf maken", zegt Martens. "We zijn volop bezig met de voorbereidingen voor de campagne."
Chris Goossens: "Een rare beslissing"
Sportdokter Chris Goossens had liever wel een verplichte harttest gezien. Hij spreekt van een "rare beslissing". "Wat mij ergert, is dat er nooit overleg is geweest tussen de clubartsen en de mensen van de voetbalbond", zegt Goossens, die voorzitter is van de vereniging van clubartsen.
Het argument dat een verplichte test de mensen bang zou maken, klopt volgens Goossens helemaal niet. "Er ís momenteel een onveiligheidsgevoel door alle negatieve berichtgeving in de kranten. Dat is wat paniek zaait bij de mensen."
Goossens hoopt dat de voetbalbond de beslissing nog terugdraait. "Wij staan open voor discussie."
Bron:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/b...17_GeenHarttest
Mening:
Ik ben het mee eens met de mening van sportdokter Chris Goossens. Het is zeker de bedoeling dat de jongeren blijven voetballen, maar zoals Goossens zegt, komt het door de negatieve berichtgeving dat paniek veroorzaakt. Als jongere wil je toch weten of er iets mis is met je hart of hebben ze liever dat ze ineens overlijden aan een hartstilstand. Ook al zijn de harttesten duur en zijn er misschien niet genoeg artsen beschikbaar.. Er moet toch een andere oplossing zijn? Een sensibiliseringscampagne is al een eerste stap in de goede richting maar als ouder wil je toch je kind beschermen en een hartstilstand vermijden als je weet dat je je kind kan onderzoeken door een harttest. Zeker nu de laatste tijd veel meer voorvallen van harstilstand bij voetballers voorkomen..