17th April 2012, 10:00
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Mol
Posts: 141
|
|
Aantal bewakingscamera's in twee jaar verdrievoudigd
De privacycommissie heeft het aantal aangiften van bewakingscamera's de voorbije twee jaar bijna zien verdrievoudigen. In januari 2010 was nog sprake van 6.552 aangiften, vandaag staat de teller op 18.041. Dat schrijft De Tijd dinsdag.
Het aangiftecijfer staat bovendien voor een veelvoud aan camera's. Want 17.763 aangiften zijn bestemd voor 'besloten plaatsen', waar tientallen camera's kunnen staan, zoals in bedrijven en supermarkten. De resterende 278 zijn voor gemeenten, waar in meerdere straten camera's kunnen staan.
Ondanks het feit dat al vijf jaar specifieke regels gelden voor de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, zijn er nog heel wat onduidelijkheden en illegale praktijken, blijkt uit een analyse van de privacycommissie. Die waarschuwt dan ook voor het onwettige gebruik van camera's.
Zo zijn er werkgevers die officieel bewakingscamera's installeren om buitenstaanders op diefstal te betrappen, maar de camera's ook onwettig gebruiken om hun personeel in de gaten te houden. Ook de politiediensten zouden soms illegaal camera's gebruiken.
BRON: DS online 17 april 2012
MENING:
Tegenwoordig ijveren vele mensen voor meer blauw op straat, meer beveiligingscamera's ... Zelden denken ze aan de impact hiervan. Meer camera's op straat heeft namelijk als rechtstreeks gevolg dat ook jouw doen en laten gefilmd wordt.
Op zich heb ik geen probleem met de verdriedubbeling van de camera's op straat, zolang de bewakingscamera's enkel bedoeld zijn om criminaliteit op te sporen. Ik vind mijn privacy namelijk belangrijk, maar veiligheid overstijgt toch wel de waarde van privacy.
Toch stel ik me nog enkele vragen bij het inschakelen van bewakingscamera's. Ik vraag me voornamelijk af of de camera's wel genoeg effect hebben? Ook vraag ik me af of de camera's functioneel gebruikt worden en of ze daadwerkelijk wel op de juiste plaatsen hangen?
|