Recordaantal Belgen met achterstallige schulden
Het aantal Belgen met een betalingsachterstand op minstens één krediet heeft in maart een nieuw record bereikt. De groep Belgen met minstens één achterstallig contract is opgelopen tot 320.058, blijkt uit gegevens van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank.
De totale betalingsachterstand van de Belgen bedroeg in maart ruim 2,6 miljard euro. De achterstallige schulden zijn verdeeld over in totaal bijna 466.000 contracten, wat overeenkomt met een gemiddelde betalingsachterstand van 5.592 euro per contract.
Het totale aantal uitstaande kredieten liep in maart op tot 11.357.754, verdeeld over circa 6,2 miljoen mensen.
De grote meerderheid van de kredieten in omloop zijn consumentenkredieten. Logischerwijs zijn ook de meeste contracten met betalingsachterstand dergelijke consumentenkredieten. De gemiddelde betalingsachterstand per contract ligt wel veel hoger bij de hypothecaire kredieten (ruim 30.000 euro) dan bij de consumentenkredieten (bijna 3.900 euro).
Bron: www.hln.be
Mening:
Tja wat wil je. Tegenwoordig wil men alles meteen hebben, gewoon alles op de pof kopen, zelfs de vakantiereis. En als er dan iets mis gaat, dan kom je in de problemen. Laatst ging ik mijn broer een nieuwe gsm kopen, en ze wilden hem ook een crediet aansmeren. Niet dus, dat mens was zelfs beledigd toen hij haar vertelde dat mijn broer dat niet wilde of beter niet nodig had. Kan je nagaan hoeveel mensen zelfs een gsm op de pof kopen.
Mensen moeten eens meer tot besef kopen dat op pof betalen zeer veel nadelen heeft. In de media wordt dit nog meer gestimuleerd. Kijk maar eens naar de reclame folders en dergelijke. Als leerkrachten kunnen wij de leerlingen dit al duidelijk maken, dat we meer moeten betalen als we op krediet betalen. Maar wie gaat dit aan volwassenen duidelijk maken?