25th March 2012, 17:55
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 110
|
|
4 op 10 65-plussers voelen zich soms eenzaam
Bron: De Standaard ( www.standaard.be)
Zes op de tien ouderen boven de 65 voelen zich niet eenzaam. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Koning Boudewijnstichting organiseerde bij 1.500 ouderen boven de 65 jaar. Daartegenover staat dat 1 oudere op de 10 zegt zich dikwijls alleen te voelen en 1 op de 3 soms.
Acht ouderen op de tien hebben minstens éénmaal per week contact met hun kinderen en voor 3 op de 10 gaat het zelfs over dagelijkse contacten. Sociaal isolement komt vaker voor bij bewoners van rust- en verzorgingstehuizen die dan ook dikwijls meer contacten wensen, vooral met hun kleinkinderen.
Meer dan één op de vijf (21%) gebruikt het internet om te communiceren. Vooral e-mailen is populair: 97% van de ouderen die het internet gebruiken, doet een beroep op dit medium.
Het onderzoek laat zien dat er zich geen verslechtering in de situatie van ouderen voordoet. Maar door de demografische evolutie en het feit dat er steeds meer ouderen bij komen, neemt het aantal eenzame en geïsoleerde 65-plussers toe in absolute cijfers.
De enquête werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau IPSOS en twee academische partners, LUCAS-KU Leuven en de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Luik. IPSOS ondervroeg 1.507 personen ouder dan 65 jaar in de drie regio's van het land. De bevraging gebeurde via rechtstreekse contacten en ging zowel over hun sociaal leven, hun eenzaamheid en het isolement waarin ze al dan niet verkeren. Er werden niet enkel 1.210 mensen thuis geïnterviewd, maar ook 297 ouderen die in een rust- of verzorgingstehuis leven.
Mijn mening:
40% van onze 65-plussers voelt zich eenzaam. Dat zijn er best wel veel. Daartegenover staat wel dat 60%, en dus de meerderheid, vindt dat ze genoeg sociale contacten hebben en zich niet alleen voelen. Dat is wel goed nieuws.
Onze oudjes worden vaak over het hoofd gezien als het om vereenzaming gaat. Het lijkt ons genoeg om hen van voldoende pensioen en degelijke medische verzorging te voorzien. Maar net dat sociale aspect is zo belangrijk voor hen. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker de mensen om je heen zijn. Je hebt geen werk meer, kunt geen bijzondere hobby’s meer beoefenen wegens gezondheidsredenen en in sommige gevallen ben je niet meer mobiel genoeg om alleen te been te gaan. Menselijk contact is alles wat deze mensen nog hebben.
Het verrast me wel dat zo veel oudere mensen het internet gebruiken. Wel 21% van de 65-plussers gebruikt het internet om hun familie te contacteren! Tja, soms moeten ze wel met hun tijd meegaan om de jeugd bij te houden en op die manier contact te houden met kleinzoon of -dochter…
Dat eenzaamheid eerder voorvalt in rust- en verzorgingstehuizen, is niet verwonderlijk. Vele bejaarden willen niet graag naar het rusthuis, maar zitten er toch op vraag van hun familie. Het is begrijpelijk dat je niet altijd zelf voor je ouders of grootouders kan zorgen, maar dan mag een wekelijks bezoekje aan het bejaardentehuis zeker niet ontbreken. Ook al blijf je maar een halfuurtje, je maakt die mensen zo gelukkig. Ze hebben hun familie nodig en kunnen wel wat warmte en steun gebruiken om zich beter te voelen in het rustoord. Dat is waarom het zo belangrijk is om onze oudere generatie te steun. Op een dag zijn ze er niet meer en is het te laat. We moeten nu voor hen klaarstaan!
|