Enkele post bekijken
  #1  
Oud 23rd March 2012, 16:24
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Rood vlees eten verkort leven

Rood vlees eten verkort leven


ROTTERDAM - Elke dag rood vlees of charcuterie eten, verkort het leven. Dat blijkt uit grootschalig Amerikaans onderzoek.



Wie dagelijks één portie rood vlees vervangt door een portie vis, kip, noten, groente, granen of vetarme melk, verlaagt zijn kans om in het komende jaar te sterven met zeven tot negentien procent. Het uitbannen van een portie worst en vleeswaren (bewerkt rood vlees) levert nog iets meer levenswinst op.

De gevaren van rood vlees rollen uit onderzoek onder ruim 120.000 Amerikanen die meedoen aan twee jaren durende epidemiologische studies naar leefstijl en ziekte. Het resultaat is online gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Archives of Internal Medicine.

Rood vlees is vlees van koe, varken, schaap en zoogdieren die zeldzamer op het bord komen. Kip, kalkoen en ander pluimvee vallen er buiten. Een portie onbewerkt rood vlees is in deze onderzoeken een stukje van 85 gram.

Rood vlees bevat verzadigd vet, cholesterol en ijzer. Die stoffen bedreigen hart en bloedvaten van de westerse mens die zijn werk achter beeldschermen en aan vergadertafels doet. Rood vlees (ook als het gaar is) bevordert de groei van darmkanker. Dat was bekend, maar dit onderzoek laat zien dat er nog meer gevaren in rood vlees schuilen. Misschien zit het in het zout, of in de andere toegevoegde chemicaliën of stoffen die bij koken, roken of bakken ontstaan.

Mede-auteur van het onderzoek is Walter Willett, voedingsepidemioloog aan de Harvard University, de man die ook bekend is van onderzoek naar de schade van te hoge melkconsumptie. Eén, hoogstens twee bekers op zijn hoogst halfvolle melk per dag is meer dan genoeg, zag hij in de Nurses Health Study en de Health Professionals Follow-up Study waar nu ook de gezondheidsschade door de rest van de koe uit komt rollen.

'Holy cow! What's good for you is good for our planet', oftewel 'Krijg nou wat! Wat goed is voor mij is goed voor het milieu'. Dat is de titel van het commentaar dat de redactie van de Archives bij het voor rood vlees zo alarmerende artikel liet schrijven. Het is van Dean Ornish, hoogleraar aan de University of California in San Francisco, en vooral beroemd door zijn graan-, groente- en notenrijke Ornishdieet. Ornish wijst erop dat de vleesindustrie meer aan het broeikaseffect bijdraagt dan het verkeer.


DS, 23-03-2012 (<NRC Handelsblad)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden