Enkele post bekijken
  #1  
Oud 11th March 2012, 23:12
Nick Peers Nick Peers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Nijlen
Posts: 90
Kwart leefloners is geen Belg

Kwart leefloners is geen Belg

10 procent EU'ers, 17 procent niet-EU'ers

• zaterdag 10 maart 2012, 03u00
• De Standaard
• Auteur: Guy Tegenbos , Bart Brinckman

BRUSSEL - Een kwart van de leefloners is geen Belg. Brussel heeft verhoudingsgewijs vijfmaal meer leefloners dan Vlaanderen, Wallonië driemaal.

België telde in 2011 143.000 mensen die geen inkomen hebben uit arbeid en ook geen sociale uitkeringen krijgen en daardoor op een leefloon terugvallen. Dat meldt staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD), die niet alleen Asiel en Migratie in haar portefeuille heeft, maar ook Maatschappelijke Integratie.

De cijfers zijn wellicht onvolledig. Het jaar voordien waren er immers 150.000 leefloners en het is vrijwel zeker dat dit cijfer niet gedaald is. Wellicht hebben nog niet alle OCMW's hun dossiers overgemaakt. Maggie De Block gaf deze cijfers als antwoord op een vraag van Filip Dewinter (Vlaams Belang). Die wou ook weten hoeveel vreemdelingen een leefloon krijgen, en hoe de verdeling is over de gewesten.

Uit het antwoord van De Block blijkt dat 27 procent van de leefloontrekkers de Belgische nationaliteit niet heeft. Tien procent is EU'er. Het gaat vooral om Italianen, Fransen, Nederlanders, Portugezen, Bulgaren en Roemenen. 17 procent is niet-EU'er: het gaat niet om asielzoekers of illegalen want die hebben geen recht op een leefloon.

In Brussel vormen de niet-Belgen 40 procent van de leefloontrekkers, in Vlaanderen 30 procent, in Wallonië maar 20 procent. In dat laatste gewest is de armoede dus vooral een ‘autochtoon probleem'. Wallonië telt evenveel Belgische leefloners als Vlaanderen en Brussel samen.

Aan de verhoudingen tussen de gewesten is de laatste jaren niet veel veranderd: de verschillen blijven dus dramatisch groot. Vlaanderen, dat 60 procent van de totale bevolking omvat, heeft 30 procent van de leefloontrekkers, amper de helft van wat zijn bevolkingsaantal laat vermoeden. Wallonië met iets meer dan 30 procent van de bevolking, heeft 45 procent van de leefloontrekkers, de helft meer dan zijn bevolkingscijfer laat vermoeden. Brussel met 10 procent van de bevolking heeft 25 procent van de leefloners, 2,5 keer wat zijn bevolkingscijfer laat vermoeden. Dat betekent dat Brussel verhoudingsgewijs vijfmaal meer leefloners telt dan Vlaanderen, Wallonië driemaal meer dan Vlaanderen.

Kostprijs

Het antwoord van Maggie De Block bevat ook kostprijsgegevens. De leeflonen uitbetaald aan Belgen (72 procent) zouden alles samen, 133 miljoen euro kosten. Die voor de EU'ers (10 procent) zouden 56 miljoen kosten en die voor de niet-EU'ers (17 procent) zouden 114 miljoen kosten. Als die cijfers juist zijn – waaraan getwijfeld wordt – heeft Filip Dewinter munitie.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...ikelid=V33N9N60

Mening:

Uit het artikel blijkt dat een kwart van de mensen die een leefloon ontvangen niet-Belgen zijn. Dat vind ik een opmerkelijke bevinding. Wat veel erger is naar mijn mening, is dat er meer dan 150 000 mensen moeten rondkomen met een leefloon. Toch vind ik het frappant dat slechts dertig procent van de mensen die een leefloon ontvangen in Vlaanderen woont. Zeker als je weet dat Vlaanderen zestig procent van de Belgische bevolking uitmaakt. Het economische klimaat in Wallonië en Brussel is er duidelijk slechter dan dat in Vlaanderen. Wallonië, dat kreunt onder een grote werkloosheid moet gesteund worden door Vlaanderen waar de zaken er op economisch vlak veel beter voor staan. Onlangs las ik in een artikel dat er jaarlijks twaalf miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië vloeit. Dat komt neer op ongeveer tweeduizend euro per Vlaming wat toch een enorm bedrag is. Brussel doet het nog slechter dan Wallonië en verhoudingsgewijs heeft het vijf maal meer mensen die een leefloon ontvangen. Vlaanderen draait op voor het slechte economische klimaat in Wallonië en Brussel en ik vrees dat dat onhoudbaar is. Er zal dus het één en ander moeten veranderen onder regering-Di Rupo 1.
Met citaat antwoorden