Enkele post bekijken
  #1  
Oud 10th March 2012, 14:16
Suzy Buyens Suzy Buyens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Herentals
Posts: 98
Inbev-topman heeft 135 miljoen euro voor het grijpen

Bron: DS/Belga, gevonden op het internet op 10 maart 2012, http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx

Veertig topmanagers van bierbrouwer AB Inbev krijgen uitzicht op een bonuspakket ter waarde van 1,2 miljard euro. Voor ceo Carlos Brito ligt een recordbonus van 135 miljoen euro in het vizier. De vakbonden reageren verontwaardigd.

Een en ander is een gevolg van een verloningsafspraak uit 2008, ten tijde van de overname van Anheuser-Busch. Toen werd beslist de veertig belangrijkste managers met een eenmalige bonus te belonen, in de vorm van aandelenopties.

Die opties houden in dat de topmensen een bepaald aantal aandelen kunnen kopen tegen 10,32 of 10,5 euro per aandeel. Die kunnen ze als ze dat willen meteen verkopen tegen de actuele koers. Op dit moment meer dan 50 euro per aandeel. Elke optie is dus momenteel 40 euro waard. In totaal zijn 28 miljoen opties toegekend, of goed voor zo'n 1,2 miljard euro. De opties voor Brito hebben momenteel een waarde van 135 miljoen euro.

Niemand twijfelde aan doelstelling

Vooraleer die bonussen in werking traden, moest de schuldenberg die was ontstaan door de overname tegen eind 2013 teruggedrongen worden tot minder dan 2,5 keer de bedrijfskasstroom. Maar niemand twijfelde eraan dat die doelstelling gehaald zou worden. Begin vorig jaar werd al duidelijk dat dit nog in 2011 zou gebeuren.

Loon van 2,5 miljoen

Brito’s totale vaste loon in 2011 bedroeg 1,16 miljoen euro. Daarbij komt ook nog eens 1,33 miljoen euro aan variabele beloning. Samen verdiende Brito dus bijna 2,5 miljoen euro. Dat is niet onaardig, maar wel een fikse daling. Twee jaar geleden streek de Braziliaan nog 4,4 miljoen euro op.

Zuinigheid

Intern wringen dergelijke hoge bedragen. Zuinigheid en hard werken zijn altijd het credo geweest in het bedrijf. Het is een van de succesfactoren van de brouwer. Paradoxaal genoeg gaat die zuinigheid hand in hand met zeer hoge vergoedingen voor de bedrijfstop.

Commentaar:
De wereld op zijn kop in tijden van besparingen voor de gemiddelde Belg: "top"bonussen (onder welke vorm of benaming dan ook) voor "top"mensen. Eigenaardig toch dat de gewone Belg altijd maar moet inleveren op een standaard loon. Er moeten extra inkomsten gevonden worden tegen april: look no more! Politici en "top"kaders dekken elkaar jammer genoeg altijd in. Hoge bomen ... worden altijd uit de wind gezet. Niemand van hen zal ooit inleveren en als ze het toch echt niet anders kant, voelen ze het niet eens. Voor hen geen restaurantbezoek minder, geen reis minder en ga zo maar door. O ja, die goede politici leveren 5 procentjes in op hun veel te hoge loon. Wat zijn ze toch solidair! Waarom geven ze bij Inbev de "werkende" mensen eigenlijk geen bonus? Uiteindelijk zijn zij het die het werk leveren, elke dag opnieuw! Afschaffen die exuberante lonen en bijhorende bonussen!
Met citaat antwoorden