Enkele post bekijken
  #1  
Oud 2nd January 2012, 18:04
StijnLauryssens StijnLauryssens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Dec 2011
Locatie: Beerse
Posts: 102
Supervulkaan roert zich op 50 km van Duits-Belgische grens

De hele wereld houdt de adem in bij onheilsberichten over de supervulkanen zoals onder Yellowstone in de VS, de grote broer van de Vesuvius nabij Napels of de IJslandse schrik Katla, maar nu blijkt er ook zo'n aartsgevaarlijk exemplaar aan onze voordeur te liggen. Experts waarschuwen voor de verhoogde activiteit van een enorme vulkaan onder de Laacher See tussen Bonn en Koblenz, in vogelvucht op zo'n 50 km van de Duits-Belgische grens. Als dit monster zou uitbarsten, dan wordt gevreesd voor een uitbarsting van de omvang van de Pinatubo. Die bedekte op de Filipijnen 20 jaar geleden een enorm gebied met een dik pak as en was meteen de grootste vulkaabuitbarsting van de vorige eeuw.


Het lieflijke meer Laacher See herbergt een 'monstervulkaan'.
In het Eifelgebergte krioelt het van de niet-actieve vulkanen en die vormden lieflijke meertjes in hun eeuwenoude kraters. Ideaal om op vakantie te gaan of voor een wandeling, maar mogelijk wordt dat gevaarlijk. Als de berekeningen van de wetenschappers kloppen dan is de vulkaan onder de Laacher See 'over tijd'. Deze supervulkaan barstte een keer om de ongeveer 12.000 jaar uit en het verontrustende is dat de vorige keer al 12.900 jaar geleden is.

Filmpje
Nu kennen we wel meer van die onheilspellende berichten van sluimerende supervulkanen, maar toch zijn er verontrustende tekenen van verhoogde activiteit. Zo werden verdachte luchtbellen op het meer aangetroffen. Die zouden van koolfstofdyoxide afkomstig zijn (zie filmpje). Dat zou moeten bewijzen dat de vulkaan onder de Laacher See nog actief is en dat de magmamassa aan het 'ontgassen' is.

Verwoestende gevolgen
Een uitbarsting zou volgens experts verwoestende gevolgen hebben. Gigantische evacuaties (ook in ons land) zouden noodzakelijk zijn, een enorm gebied zou onder een dikke aslaag bedekt worden. Bovendien zou de reusachtige aswolk een globale afkoeling teweeg brengen. Laat ons hopen dat die uitbarsting er niet komt, want ze zou te vergelijken zijn met die van de Pinatubo op de Filipijnen in 1991. Toen werd een gebied van meer dan 1000 vierkante kilometer onder een dkke laag as bedolven. Liefst 10 miljard ton magma, 20 miljard ton zwaveldioxide en 16 kubieke kilometer as werden de lucht ingestuurd en de temperatuur over de hele wereld zakte met een halve graad omdat de zon voor een deel 'gehinderd' werd door de eruptie. (kh)

Bron: Hln.be Datum: 2 januari 2012

Ik vind supervulkanen zeer interessant. Er is ooit een documentaire over geweest op National Geographic, maar daar vertelden ze iets over 6 alles verwoestende vulkanen in de hele wereld. Goed dat deze jongen er niet bij hoort! Moest deze vulkaan uitbarsten dan zal dit zowiezo gigantische gevolgen hebben voor West-Europa. Met de huidige crisis etc. kan zo'n uitbarsting wel eens het einde van het welvarende Europa betekenen lijkt mij. Het is in ieder geval een onderwerp om in de gaten te houden.
Met citaat antwoorden