Boete voor dronken rijden stijgt in nieuwjaarsnacht
Als u bij de jaarwisseling bij een BOB-controle betrapt wordt met een glaasje te veel op, kan u maar beter vóór middernacht beboet worden. Want vanaf 1 januari stijgen de tarieven: dronken rijden kost u dan 150 euro in plaats van nu nog 137,5 euro.
Dat laatste pintje of dat extra glaasje champagne om middernacht kan u met Nieuwjaar zuur opbreken. Toch als u nadien nog achter het stuur plaatsneemt. Want vanaf 1 januari 2012 betaalt u een boete van 150 euro als u bij een politiecontrole betrapt wordt met een glaasje te veel. Wie pakweg op kerstavond tegen de lamp liep, mag een boete van 137,5 euro verwachten. De tarieven verhogen dus pal tijdens de traditionele BOB-eindejaarscampagne.
De hogere tarieven gelden alleen voor wie wordt betrapt met een alcoholpromille tussen de 0,5 en de 0,8. Voor bestuurders die nog zwaarder onder invloed zijn, verandert er niets. Wie een boete in de bus krijgt voor een lichte snelheidsovertreding (50 euro) of voor kleine overtredingen als bellen achter het stuur (100 euro) of rijden zonder gordel (50 euro), betaalt ook na Nieuwjaar evenveel als nu.
Mee met de inflatie
De stijging voor dronken rijden komt er omdat het parlement eind vorige week akkoord is gegaan met een stijging van de 'opdeciemen' van 5,5 naar 6. Daardoor worden de boetes die rechters opleggen vanaf 1 januari 2012 vermenigvuldigd met 6 in plaats van 5,5. Het systeem van opdeciemen werd ingevoerd omdat de boetetarieven in het strafwetboek door jarenlange inflatie belachelijk laag waren geworden. De laatste verhoging - van 5 naar 5,5 - dateert van 1 maart 2004.
Het systeem met de opdeciemen geldt in principe alleen voor boetes die de rechter oplegt, bijvoorbeeld voor zware verkeersovertredingen maar ook voor andere misdrijven. Voor rijden onder invloed geldt de verhoging echter ook bij een onmiddellijke inning, als gevolg van een ingewikkelde kronkel in de verkeerswet.
9 procent extra
Het lijkt op oudejaarsavond een grote stap: een bestuurder onder invloed moet van de ene minuut op de andere negen procent meer betalen als de politie hem betrapt. Maar zoveel is dat niet, zeggen experts, want door de indexering zijn de lonen sinds 2004 minstens even hard gestegen als de boetetarieven.
'Het getuigt van een zekere logica dat de boetetarieven de stijging van de levensduurte volgen', zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). 'Het is een signaal dat rijden onder invloed echt niet kan. De federale regering zal moeten bekijken of ook de andere boetes duurder moeten worden.'
'Bestuurders passen hun gedrag vooral aan als ze weten dat de kans op controle groot is', zegt Sofie Van Damme van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). 'De hoogte van de boete heeft een bijkomend afschrikkend effect, maar het aantal controles is belangrijker. Daar komt nog de communicatie rond die controles bij. Door de aandacht voor de BOB-campagne gebeuren er tijdens de oudejaarsnacht minder ongevallen dan tijdens het verlengde weekend van Allerheiligen.'
Bron: De Standaard, woensdag 28 december 2011
Mening: Dat de boetes voor dronken rijden, stijgen op 1 januari 2012 vind ik zeer positief. Wat mij betreft mag deze maatregel morgen al ingevoerd worden. Het is onverantwoord om dronken achter het stuur te kruipen want je brengt niet alleen jezelf maar ook andere mensen in gevaar. Wie uiteindelijk toch beslist dit te doen, moet de boete maar betalen, hoeveel die ook is. Misschien denken mensen nog wel een keer extra na vooraleer ze achter het stuur kruipen als ze een glaasje te veel op hebben als de tarieven verhogen.
Nieuwjaar vraagt om een glaasje cava (of twee, of drie, of..
), maar het is dan je eigen verantwoordelijkheid om op een
veilige manier thuis te geraken!