Enkele post bekijken
  #4  
Oud 17th December 2011, 12:46
Jasmien.Mertens Jasmien.Mertens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Wuustwezel
Posts: 97
Toen ik het krantenartikel voor het eerst las, dacht ik ook dat ik goed nieuws hoorde voor mezelf: minder leerkrachten = meer kans op een job. Maar zoals Evelien en Eline ook al zeggen, zijn er vooral nadelige gevolgen.
Het imagoprobleem van een job als leerkracht moet dringend aangepakt worden, anders blijven we in een vicieuze cirkel steken. Hoe onaantrekkelijker de job wordt, hoe onaantrekkelijker de job wordt! Door het tekort aan leerkrachten, zullen de studenten die toch voor een lerarenopleiding kiezen, het steeds zwaarder hebben.
Het is natuurlijk geen optie om de opleiding minder zwaar te maken, want dan gaat de kwaliteit van het onderwijs omlaag. Dat mag ook zeker niet de bedoeling zijn! Pascal Smet wil nu het lerarentekort oplossen door het lerarenoverschot in Nederland aan te spreken. Als ik het onderstaande artikel lees, lijkt me dit op het eerste zicht wel een goed idee. Maar passen mensen met een Nederlandse lerarenopleiding wel in ons onderwijs? En is het een blijvende oplossing?
Ik denk alvast van niet. Het belangrijkste lijkt mij dat de lerarenopleiding en de job als leerkracht in België zelf aantrekkelijker gemaakt moet worden.

Smet wil Nederlandse leraars naar Vlaanderen halen

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet wil nagaan of Vlaanderen geen leerkrachten uit Nederland kan aantrekken. In Nederland dreigen duizenden leerkrachten hun job te verliezen door bezuinigingen terwijl Vlaanderen kampt met een lerarentekort. Dat blijkt uit een brief van Smet aan zijn Nederlandse collega Marja van Bijsterveldt.

Nijpend tekort in Vlaanderen
Vlaanderen kampt met een nijpend lerarentekort. Een probleem dat de komende jaren nog groter dreigt te worden door de vergrijzing van het lerarenkorps, een toename van het aantal schoolgaande kinderen en een daling van het aantal jongeren dat voor een lerarenopleiding kiest. In Nederland dreigen dan weer 5.000 leerkrachten hun baan te verliezen door bezuinigingen.

Afspraken maken
Volgens Smet is daar voor zowel Vlaanderen als Nederland een kans weggelegd. In een brief aan zijn Nederlandse collega Marja van Bijsterveldt pleit hij voor een "systematische samenwerking om meer Nederlandse leerkrachten te overtuigen om desgevallend in Vlaanderen te werken". In de brief zegt de sp.a-minister nog dat hij zijn administratie de opdracht heeft gegeven om afspraken te maken met het betrokken Nederlandse ministerie. "Mag ik u vragen of u daartegen enig bezwaar heeft?", zo vraagt Smet aan zijn Nederlandse collega.

Bron: De Morgen, zaterdag 17 december, http://www.demorgen.be/dm/nl/1344/O...ren-halen.dhtml
Met citaat antwoorden