,,België maakt altijd die fout'' - Parlementsleden Raad begrijpen Belgisch verzet niet
Hebben de Belgen zichzelf in de voet geschoten bij de stemming voor de post van mensenrechtencommissaris voor de Raad van Europa? ,,Absoluut. Zoiets is hier nog nooit vertoond.''
Voorgeschiedenis:
http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=2305
EERSTE stemdag in Straatsburg voor de post van commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa. Stef Goris (VLD) is er nog altijd niet over dat minister Marc Verwilghen niet op de steun kan rekenen van Luc Van den Brande (CD&V) en dat anderen - de FDF'er Eric Libert en de Franstalige vleugel van de Liga van de Mensenrechten - zelfs stokken in de wielen proberen te steken.
Goris, Geert Lambert (Spirit), Fatma Pehlivan (SP.A): allemaal hebben ze van collega's de vraag gekregen wat er in België aan de hand is. ,,Ze begrijpen het niet goed. Het is niet mogelijk. Dat CD&V en FDF een front vormen tegen een Belgische kandidaat valt niet eenvoudig uit te leggen'', zegt Goris.
,,Wij exporteren onze interne problemen naar de Raad van Europa. Dat is een unicum'', zegt Pehlivan.
Libert geniet van zijn moment de gloire in de wandelgangen van het halfrond van de Raad van Europa, 'visiteur' op zijn jas geprikt. Voor de tv-camera's legt hij uit waarom hij in een brief aan de parlementsleden heeft laten weten dat Verwilghen deel uitmaakt van een partij die het Kaderverdrag over de minderheden weigert te ratificeren. ,,Men kan geen commissaris voor de mensenrechten zijn als men de resoluties van de Raad niet respecteert.'' Wat verderop staat Armand Dedecker. Hij heeft voor Verwilghen gestemd, al maakt hij als MR-lid deel uit van dezelfde fractie in de Raad als Libert.
Luc Van den Brande komt bij Goris staan en geeft hem een hand. Hij legt nog eens uit waarom de christen-democratische fractie van de EVP onder zijn voorzitterschap de aanbeveling aannam om Marek Nowicki te steunen: de Pool en de Zweed Thomas Hammarberg zijn experts inzake mensenrechten, Verwilghen is de meer politieke kandidaat. Als Paul Wille (VLD) opmerkt dat de liberalen geen stemadvies nodig hebben, stapt Van den Brande op.
,,Onvoorstelbaar'', zegt Wille. ,,Kan je je voorstellen dat de Italianen niet zouden samenklikken rond een kandidaat?'' ,,Ik heb christen-democraten hun verwondering horen uitspreken over de overtuiging waarmee hun fractieleider gepleit heeft voor Nowicki'', zegt Goris, die de argumenten van Van den Brande ,,ondraaglijk licht'' noemt. ,,We vertegenwoordigen hier ons land.''
Terwijl in het halfrond een debat bezig is over ,,vrouwen en religie in Europa'', zakken parlementsleden af naar een achterkamertje om te stemmen. Zoals veel hier verloopt ook de stemming traag: van 10 tot 13 uur.
Spanning is deze instelling doorgaans vreemd. De sfeer in het VLD-kamp wordt er beter op als Goris van Elsa Papadimitriou (EVP) verneemt dat de zeven Grieken voor Verwilghen hebben gestemd, onder wie vier EVP'ers.
Ook het hele Russische blok heeft voor Verwilghen gestemd. De kandidatuur van Verwilghen werd maandag nog aangekaart tijdens een gesprek tussen premier Guy Verhofstadt en de Russische president Vladimir Poetin.
,,Ik stem voor Verwilghen'', zegt ook de Franse EVP'er Jean-Claude Mignon. ,,Omdat hij de beste kandidaat is.'' Net als veel anderen weet hij niets van de commotie rond de kandidatuur van Verwilghen. De Nederlandse liberaal Dirk Drees wel. ,,Als je kans maakt op zo'n belangrijke post en je hebt een goede kandidaat zoals Verwilghen, dan moet je als één blok achter hem gaan staan.'' Het Zwitserse parlementslid Andreas Gross kijkt er niet meer van op: ,,De Belgen maken altijd dezelfde fout.'' Het zou elders ook kunnen, relativeert de Nederlander Tiny Kox.
Ook voor het tellen van de stemmen neemt de Raad zijn tijd: over de middag wordt eerst een monument onthuld, waarna een orkest aan de slag gaat. Maar een half uur voor de herneming van de zitting om 15 uur, het moment waarop de uitslag officieel bekendgemaakt wordt, sijpelt het nieuws door dat Verwilghen slechts derde is. Maar de drie zouden dicht op elkaar zitten.
Zo dicht nu ook weer niet, blijkt. Nowicki: 89. Hammarberg: 78. Verwilghen: 65. Hebben de Belgen zichzelf in de voet geschoten?
,,Absoluut'', zegt de Britse sociaal-democraat Mike Hancock, die voor Verwilghen gestemd heeft, ,,
omdat hij de beste was. Ze voerden campagne tegen hun eigen kandidaat. Dat is hier nooit eerder vertoond. Het Belgische politieke systeem moest beschaamd zijn: ze hadden een eerste-klassekandidaat en ze gunnen hem de kans niet.''
www.coe.int
DS, 05-10-2005