Zonder euro 10 procent armer
Zonder euro 10 procent armer
BRUSSEL - Als de eurozone uiteenvalt, krimpt de Belgische economie prompt met meer dan 8procent. Een jaar later is dat opgelopen tot ruim 10procent. Onze nieuwe munt devalueert 15procent tegenover de Duitse.
Het getouwtrek over de manier waarop de crisis van de eurozone moet worden aangepakt, heeft in de ogen van ING veel weg van een koude oorlog. Het risico dat de eurozone uit elkaar spat, kan je dan vergelijken met een atoomwapen.
En bij een kernoorlog zijn er geen winnaars. Als de eurozone uiteenvalt, wordt de euro opgedoekt en halen de 17lidstaten hun oude nationale munt weer van onder het stof. Als de berekeningen van ING kloppen, zouden de gevolgen van zo'n scenario dramatisch zijn.
De duikvlucht van de wereldeconomie na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, geeft ons een voorsmaakje. De Duitse economie kromp toen met zo'n 7procent. 'Het uiteenvallen van de eurozone doet de Europese economieën over een periode van twee jaar met gemiddeld 12procent krimpen', zegt ING, 'in het eerste jaar alleen al met 9procent.'
Als de zone uiteenvalt, verzwakken de nieuwe Belgische en de Franse frank prompt met zo'n 15procent tegenover de nieuwe D-mark. Italië en Ierland devalueren met 25procent. De nieuwe Spaanse peseta en de Portugese escudo zijn nog een kwart waard van de D-mark, de Griekse drachme nog nauwelijks een vijfde. Oostenrijk, Finland, Luxemburg en Nederland incasseren een devaluatie van 7,5 procent.
In de zwakkere eurolanden zal de inflatie dus torenhoog oplopen -tot meer dan 18procent in Griekenland- want alle producten die worden ingevoerd, zijn plots vier tot vijf keer duurder dan nu. Duitsland, maar ook de Verenigde Staten zullen hun export naar de voormalige eurolanden daardoor fors zien teruglopen.
Niet alle beleggers zullen richting D-mark vluchten. Ook de VS zullen overspoeld worden door beleggers die hun heil zoeken in de dollar. ING ziet de Amerikaanse munt daardoor een derde duurder worden, van 1,34 dollar voor een euro tot 0,85 dollar voor een euro die dan niet meer bestaat.
Dat er bij een implosie van de eurozone niets dan verliezers zijn, blijkt uit de cijfers die uit het ING-model rollen. De Griekse economie krimpt dan volgend jaar met meer dan 13procent, de Italiaanse met dik 10procent en de Belgische met 8,3 procent. De Duitse economie krimpt met 7,4 procent. Finland komt het best weg met een inkrimping van 'maar' 6,5 procent.
En daarmee is de kous niet af. Ook in 2013 krimpt de economie van alle eurolanden nog met 1 tot bijna 3procent, zodat de gemiddelde Europeaan einde 2013 twaalf procent armer is dan nu. De werkloosheid is dan al opgelopen tot gemiddeld 14,4 procent, met uitschieters tot bijna 24procent voor Griekenland en zelfs 27procent in Spanje. België komt met bijna 12procent werkloosheid nog relatief goed weg. In Duitsland zal één op de tien werkloos zijn, tegen één op de zestien nu.
De vastgoedprijzen dalen in een euroloze eurozone de komende twee jaar met gemiddeld 10procent. België zit ongeveer op het gemiddelde, net als Duitsland. Nederland torst de rode lantaarn, huizen en appartementen zijn er dan tegen einde 2013 gemiddeld zo'n 15procent minder waard.
Met die cijfers in de hand is ING niet mals voor de Duitse bondskanselier Merkel. Haar 'Merkelisme' dat een duidelijk 'nein' inhoudt tegen een uitbreiding van het Europees noodfonds, tegen een grotere rol voor de ECB en tegen het uitgeven van eurobonds, voedt de onzekerheid op de financiële markten. ING spreekt van de 'paradox van het Merkelisme' die de factuur van het bijeenhouden van de eurolanden hoger doet oplopen naarmate Duitsland probeert die factuur te beperken.
DS, 03-12-2011
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|