Enkele post bekijken
  #2  
Oud 25th November 2011, 17:39
Peter.Van.Loock Peter.Van.Loock is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Turnhout
Posts: 67
Eerlijk gezegd denk ik dat het al gewoon te laat is.
Toen DiRupo naar de koning reed hebben we ons lot uit handen gegeven, nu kunnen we enkel nog met de stroom meegaan.. Waar dat ons zal brengen..? Als er één moment was waarop de politici hun verantwoordelijkheid moesten nemen, was het wel nu tijdens de ergste crisis sinds de tweede wereldoorlog. Helaas hebben ze dit niet gedaan..
Ironisch genoeg zal België en heel Europa nu op de Duitsers moeten hopen.



"Sterk Duitsland kan eurocrisis bedwingen"


De vrees dat de eurocrisis nu ook Duitsland zal aantasten, is onterecht. Dat zegt Karsten Brzeski, econoom van ING. Hij hoopt zelfs dat de discipline die Duitsland en de EU de eurozone willen opdringen, die net sterker kan maken.


Begin deze week is de uitgifte van nieuwe Duitse staatsobligaties deels de mist ingegaan. De Bundesbank moest 39% van die 6 miljard euro opkopen, want de interesse was blijkbaar erg klein.

In "De ochtend" op Radio 1 maakte Karsten Brzeski, econoom bij ING en zelf van Duitse afkomst, zich daar niet te veel zorgen over. Hij wijt de geringe belangstelling voor de "Bund" aan de erg lage rentevoet, die zelfs lager ligt dan de inflatie. Beleggers houden van een veilige haven, maar ze willen ook nog enig rendement behouden.

Brzeski geeft toe dat ook de Bondsrepubliek niet zonder problemen is en wijst onder meer op de schuldenlast van 83% van het bruto binnenlands product. Toch benadrukt hij ook de sterke punten van de oosterburen en vooral dat die in hun grondwet hebben ingeschreven dat er vanaf 2016 enkel nog begrotingen in evenwicht mogen zijn.

Dat is volgens Brzeski een veel betrouwbaarder model dan het alsmaar stijgende "schuldplafond" in de Verenigde Staten.

"ECB zal ingrijpen, maar onder voorwaarden"

Brzeski ontkent ook dat bondskanselier Angela Merkel zich als een "Madame Nein" gedraagt. Het verzet van Merkel tegen een grootscheeps ingrijpen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de "schuldenlanden" uit het moeras te halen, is niet absoluut.

Duitsland is gekant tegen "blanco cheques" aan de zwakkere eurolanden, maar zal en kan uiteindelijk een optreden van de ECB niet verhinderen, aldus Brzeski. Volgens hem zal Duitsland echter wel van die schuldenlanden strikte voorwaarden afdwingen inzake begrotingsdiscipline en economische hervormingen.

De ECB kan dus wel degelijk een rol spelen, maar euro-obligaties zullen volgens Brzeski de huidige crisis niet oplossen. Die zullen door Duitsland op termijn aanvaard worden, maar enkel als er ook een politiek-economische eenheid in Europa komt en als afspraken inzake begroting en economie afdwingbaar worden. In geen geval zal Duits belastinggeld onvoorwaardelijk naar landen als Griekenland en Italië gaan, waarschuwt hij.

Brzeski toont zich erg ongerust over de huidige crisis. Toch denkt hij ook dat als de EU onder de sterker wordende Duitse invloed zichzelf kan hervormen, Europa sterker uit de huidige crisis kan komen.

VRT - Deredactie.be vr 25/11/2011 - 09:56
(Bron)
Met citaat antwoorden