Al je mails, tweets en het laatste nieuws rechtstreeks voor je oogbol krijgen via een speciale contactlens? Ooit was het sciencefiction, voorbehouden voor films als 'Terminator'. Vandaag zegt een team wetenschappers dat we er dichter bij zijn dan gedacht.
Babak Amir Parviz, een ingenieur verbonden aan de universiteit van Washington in het Amerikaanse Seattle, heeft een prototype van een contactlens ontworpen die beelden en berichten projecteert in je gezichtsveld, als een soort virtueel scherm. Het onderzoek staat in het blad Journal of Micromechanics and Microengineering.
Parviz is zelf een contactlenzendrager en specialiseert zich in het ontwerpen van nanodeeltjes, die tot duizend keer dunner zijn dan een menselijk haar. Hij vat het zo samen in Discovery News: 'Vijf jaar geleden was dit idee nog sciencefiction. Nu wordt het werkelijkheid.'
Stiekem mails lezen
Zijn team heeft de contactlens gemaakt uit minicomponenten, waaronder een elektronisch circuit, een antenne en in het midden een piepklein ledlampje dat oplicht als het een draadloos signaal binnenkrijgt. Omdat de afstand tussen de pixel en het oog zo klein is, kan het menselijk oog deze beelden niet zien. Daarom ontwikkelde het team een superdunne tweede lens waardoor de mens het licht van het ledlampje wel helder kan zien.
Voorlopig kan het ledlampje maar één pixel projecteren. De lens is dus nog vrij eenvoudig. Maar in de toekomst moet de contactlens meerdere pixels laten zien, om zo uiteindelijk hele pagina's informatie te kunnen lezen. 'De mogelijkheden zijn eindeloos', benadrukken de onderzoekers. 'Zo kan de projectie van een kaart mensen helpen om te navigeren, maar de lens kan ook interessant zijn om te gamen.'
Ook handig: tijdens een gesprek wat informatie opzoeken en die in je gezichtsveld laten projecteren. Of tijdens een saaie vergadering stiekem je mail lezen.
Rudimentair
De eerste experimenten op konijnen verliepen naar wens. 'We hebben het hele systeem gebouwd en het getest op echte ogen. Zo toonden we dat het echt werkt en niet schadelijk is voor de ogen', vat Parviz het samen.
Voordat afbeeldingen echt op het netvlies geprojecteerd kunnen worden, moet er nog veel gebeuren. 'Dit systeem is nog rudimentair, maar het begin is er. We maken ons sterk dat het ooit mogelijk zal zijn informatie te streamen in je contactlenzen.'
De eerste Terminator-lenzen zouden al binnen een jaar of tien worden verwacht.
Bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...kelid=GIS3IM4AB
Mening:
Dit is weer een duidelijk voorbeeld dat de wetenschap totaal niet stil staat. Ik vind dit persoonlijk een zeer interessant gegeven. Een lens gebruiken als computerscherm heeft naar mijn gevoel iets zeer revolutionair. Het biedt weer heel wat nieuwe mogelijkheden eens het op de markt is. Ondanks de voordelen kan ik ook wel wat nadelen bedenken. Ten eerst, is dit wel gezond voor je oog? Ik kan niet geloven dat al die kleine elektrische componenten in je oog gezond gaan zijn. Ten tweede denk ik dat dit niet zo gezond is voor je hersenen. Constant die beelden die je binnen krijgt recht in je oog verwerken gaan je hersenen wel vermoeien denk ik.