Enkele post bekijken
  #1  
Oud 17th November 2011, 23:13
Jolien.Vissers Jolien.Vissers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Zandhoven
Posts: 86
Leraars vaakst ziek op maandag en vrijdag

Bijna de helft van de leerkrachten die voor één dagje ziek thuis blijven, doet dat op een maandag of een vrijdag. De cijfers staan in een nieuw rapport over ziekteverzuim in het onderwijs. Is er misbruik in het spel?
Welgeteld 97.334 keer heeft een Vlaamse leerkracht in 2010 zich ziek gemeld op school, om vervolgens één dag thuis te blijven. In 2009 gebeurde dat nog maar 91.739 keer. Dat betekent dat er per honderd leerkrachten 58 eendagsziekten werden opgenomen.

Een dagje ziek zijn is niet abnormaal, maar opvallend is dat het wel erg vaak op maandag en op vrijdag gebeurt. 'Blijkbaar worden de ééndagsziekteverloven het meest genomen op dagen die aansluiten bij het weekend', klinkt het droog in het rapport van het Agentschap voor Onderwijsdiensten.

Als leerkrachten maar één dag afwezig zijn, moeten ze geen doktersbriefje halen om te bewijzen dat ze ziek waren. Vraag rijst dan ook of sommigen die regeling niet gebruiken om hun weekend te verlengen. 'Zieke leerkrachten hebben recht op ziekteverlof, maar het is niet fair tegenover leerlingen en niet collegiaal als ze een snipperdag nemen', zegt Vlaams parlementslid Jos De Meyer (CD&V), die er een parlementaire vraag over stelde aan minister Pascal Smet (SP.A).

Altijd doktersbriefje?

Smet stelde vorig jaar al aan de vakbonden voor om leerkrachten toch vanaf de eerste dag te verplichten een doktersbriefje te vragen. Het overleg leverde niets op. 'Het kan zelfs een negatief effect hebben', zegt ook Jos De Meyer. 'Want er zijn zeker zieke leerkrachten die één dagje uitzieken, terwijl ze anders aan de dokter om twee of drie ziektedagen zouden vragen. We moeten het goed onderzoeken. Maar als het aantal ééndagsziekten blijft stijgen, zullen we de regeling misschien toch moeten aanpassen.'

'Er wordt allerminst getalmd', zegt Pascal Smet in een reactie. 'Het is een uitdrukkelijke keuze om eerst via de sociale partners en de scholen zelf te gaan, want zij zijn werkgever. Er is een werkgroep opgericht, een aanpassing aan de regelgeving is maar de laatste optie.'

De ééndagsziekten worden opgenomen door 57.765 van de 187.000 Vlaamse leerkrachten. Het zijn vooral de 26-tot 35-jarigen die al eens een baaldag nemen. 48 procent van de leerkrachten was nooit ziek, de anderen waren al eens wat langer buiten strijd. Ze waren in 2010 welgeteld 2.384.378 dagen afwezig wegens ziekte. Dat zijn er 1.154 minder dan in 2009.
Bron: destandaard.be
17/11/11

Eigen mening:
Ik denk dat leerkrachten die zo’n snipperdag nemen zichzelf meer werk bezorgen. Aangezien de leerstof tegen het einde van het jaar gezien moet zijn, zal de leerkracht sneller moeten werken tijdens de andere uren. Een snipperdag mag je, volgens mij, alleen aan jezelf toelaten als het mogelijk is en als je het werk van die dag kunt opvangen op een andere dag. Dit zal niet voor alle leerkrachten gelden. Soms is het echter nodig om zo’n snipperdag te hebben, ik vind daarom dat men niet direct het doktersbriefje moet invoeren. Als de leerkracht zich niet goed voelt is het beter dat hij of zij thuis uitziekt, in plaats van toch naar school te komen en leerlingen ziek te maken of om te proberen iets te doen in de klas maar hier niet in slagen. Als er echt misbruik wordt gemaakt van deze snipperdagen en de leerkracht zo verlengde weekends probeert te krijgen, valt dit meteen op. Dan ligt het volgens mij aan de directie om die leerkracht hierover aan te spreken en sancties te laten volgen.
Met citaat antwoorden