16th November 2011, 13:25
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Ravels
Posts: 331
|
|
Europese leiders halen uit naar David Cameron
De Britse premier David Cameron was woensdagochtend de kop van Jut in het Europees Parlement. Tijdens een debat over de schuldencrisis haalde zowel president Herman Van Rompuy, Commissievoorzitter José Manuel Barroso als EVP-leider Joseph Daul uit naar de eurokritische opstelling van Cameron.
Maandag herhaalde Cameron in een toespraak in Londen voorstander te zijn van een nieuwe wijziging aan de Europese verdragen. Niet om voor meer integratie te zorgen, maar om bevoegdheden opnieuw over te hevelen van het Europese naar het nationale niveau.
Cameron werkte de staats- en regeringsleiders de voorbije weken ook al op de zenuwen met zijn pleidooi om de 10 EU-landen die niet met de euro betalen nauw te betrekken bij de discussies binnen de eurozone.
Zonder de Britse premier bij naam te noemen, zei Van Rompuy dat "de euro een integraal deel is van de EU, ze is geen afwijking". Meer zelfs, "de landen die niet in de eurozone zitten, vormen de afwijking". Het verdrag van Lissabon schrijft namelijk voor dat alle EU-landen die aan de toetredingsvoorwaarden van de eurozone voldoen, effectief lid moeten worden. Het Verenigd Koninkrijk bekwam echter een uitzondering.
Barroso zei net als Cameron geen scheiding te willen tussen de landen binnen en buiten de eurozone, maar wel om andere redenen dan de Britse premier. "De euro is het centrale deel van de EU. Het is niet iets apart, het is geen opt-out."
Na de beelden van Camerons speech nog eens te hebben bekeken, vroeg fractieleider Daul van de christendemocratische EVP zich naar eigen zeggen af "of het VK nog wel lid is van de EU?".
Bron: De Standaard
Mijn mening:
Als het Verenigd Koninkrijk effectief voorstander is om bepaalde bevoegdheden terug te overhevelen naar het nationale niveau, is dat enkel een stap achteruit. Het geeft exact weer wat voor houding de Britten hebben tegenover de EU: ze willen meesurfen als het goed gaat in de EU en mee de voordelen plukken, maar als het slecht gaat, willen ze plots de EU beperken. Het staat al langer bekend dat de Britten niet happig zijn op een deelname aan de EU. Ik vind het recht van antwoord van Herman Van Rompuy en Barroso niet meer dan gepast. De landen die inderdaad niet meedoen aan de euro vormen de afwijking, niet de landen die wel meedoen. De Britten moeten niet altijd zomaar hun negatieve uitlatingen over de EU zomaar de wereld in sturen (bv. dweilincident Van Rompuy) Ik vind het net zoals een huwelijk: in goede en kwade dagen moet je maar volhouden en eraan werken om terug in een rustiger vaarwater te komen.
|