Lander Deweer − 15/11/11, 14u36
De grote platenfirma's zouden op plannen broeden om het cd-formaat al volgend jaar te verlaten. Dat beweert een spectaculair aanzwellend internetgerucht.
Side-Line, een gewaardeerd onlinemuziekmagazine, gespecialiseerd in elektronische muziek, schrijft: "Drie weken geleden hoorden we het nieuws voor het eerst. Sindsdien hebben we geprobeerd om zowel bij EMI, Universal als bij Sony feedback te krijgen. Stuk voor stuk weigerden ze commentaar." Om er een beetje verder aan toe te voegen: "We werden door verschillende mensen die met de majors werken, benaderd. Zij bevestigden ons dat er plannen bestaan om de cd op te geven."
Officieel bevestigd werd de 'scoop' dus niet. Een flinke portie voorbehoud is bijgevolg niet misplaatst. "Wij begraven juist niets", reageert Patrick Busschots van Universal Music. Olivier Maeterlinck, directeur van de Belgian Entertainment Association (BEA), die de belangen van de Belgische producenten en distributeurs van games, video en muziek vertegenwoordigt, bevestigt. "Dit bericht klinkt ongeloofwaardig, ik weet echt niet waar men dat vandaan heeft", zegt hij. "Ik heb het bij de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry, LDW) nagevraagd en het werd met klem ontkend. De fysieke markt is inderdaad dalende, maar in België wordt 85 procent van de omzet wel nog steeds gegenereerd door de fysieke verkoop van cd's. Het lijkt me dan ook heel kras dat de cd binnen één jaar tijd afgeschaft zal worden."
Niettemin betekende 2011 wel de definitieve doorbraak van digitale muziek. Vooral streaming neemt momenteel een hoge vlucht, via muziekdiensten als Spotify of Deezer. Ter illustratie: begin deze maand raakte bekend dat Coldplay in de VS maar liefst 67,5 procent van zijn albums als download verkoopt. Vakblad Billboard schat dan weer dat de totale omzet van de Amerikaanse betaalde downloads rond de 300 miljoen dollar (ca. 220 miljoen euro) kan bedragen.
"Er is niets zinnigs over te zeggen", meent Norbert Plantinga van Universal tegenover de Nederlandse VPRO-muzieksite 3voor12. "Men voorspelde het einde van de cd tien jaar geleden, vijf jaar geleden, en ook nu weer. Het zou kunnen dat het product aan het eind van zijn levenscyclus is, maar de stelling dat het nu al niet meer rendabel zou zijn om cd's uit te brengen, snap ik niet. Als er geen partijen meer zijn die cd's verkopen of als mensen geen cd's meer willen hebben, dan pas houdt het op. Dat economische kantelpunt is nog niet bereikt."
Bron:
http://www.demorgen.be/dm/nl/1010/M...-begraven.dhtml
Als dit meer is dan een gerucht vind ik het schandalig. Wat heb je toch aan downloads? Je hebt geen mooi hoesje, geen artistiek boekje met de liedjesteksten er in en je hebt niet iets om mee te nemen naar je idool om te laten handtekenen bijvoorbeeld. Een CD is toch iets authentiek en tastbaar, waarom zou je dat laten verdwijnen voor iets dat zo van je computer kan verdwijnen. Een CD heb je meestal lang en verlies je niet snel, maar bestanden op een computer wel. Eens de computer crasht is alles weg. Dit is voor de muziekcultuur in de wereld een enorme stap, waarvan ik hoop dat men die niet gaat zetten.