De Belgische consument betaalt in vergelijking met de rest van Europa veel voor zijn elektriciteit. Dat blijkt nog eens uit een nieuwe Europese vergelijking.
Uit het recente kwartaalrapport (11 november) over de Europese elektriciteitsmarkten van het directoraat-generaal voor energie van de Europese Commissie, blijkt dat België het duurste land is van de EU voor een kleine elektriciteitsklant, als de belastingen niet worden meegerekend.
Het gaat om klanten met een verbruik tussen 1.000 en 2.500 kWh, of gezinnen bestaande uit 1 à 2 personen. Er wordt enkel rekening gehouden met de energieprijs en de distributie- en transportkost. Wordt wel rekening gehouden met belastingen, dalen we een aantal plaatsen, maar blijft België bij de duurste landen.
Er wordt ook gekeken naar de evolutie van de elektriciteitsprijs. Daaruit blijkt dat in de eerste zes maanden van 2011 de stroomprijs voor gezinnen met iets meer dan 8 pct is gestegen tegenover het voorgaande semester. Ons land is daarmee de vierde sterkste stijger binnen de EU.
Enkel Finland (12,4 pct), Noorwegen (11,9 pct) en Letland (11,5 pct) kennen een sterkere stijging. Het gaat om gezinnen met een verbruik tussen 2.500 en 5.000 kWh. België scoort daarmee slechter dan het Europese gemiddelde van 3,5 pct stijging.
Reden van de sterke stijging in België is de maandelijkse indexering van de energiecomponent op onze stroomfactuur. Dat gebeurt op basis van een formule, waarbij wordt gekeken naar de prijzen van gas, steenkool en olie. De stijgende olieprijzen hebben zo hun gevolgen op de stroomfactuur. De federale regulator Creg heeft in het verleden al zware kritiek geuit op die indexering.
Gevraagd naar een reactie luidt het bij de Creg dat ook zij constateren dat België "niet in het goede deel van de klas" zit als de elektriciteitsprijzen worden vergeleken.
Bron:
www.destandaard.be
Mening: Dit verbaasd me niet, om mij te richten op de titel van het artikel ben ik blij dat er staat dat we te veel betalen i.p.v. dat we gewoon veel betalen. Daarmee zegt het eigenlijk dat er een verandering moet komen.
Het feit dat de overheid ook nog zijn deel wil hebben, door nog eens taksen te vragen op de elektriciteitsfactuur, maakt dat het allemaal heel duur wordt.
Een voorbeeld hiervan is electrabel, in handen van het franse SUEZ, die heel machtig op de markt zijn (Monopolie). In tijden van economische crisis, zouden deze soorten bedrijven extra belast moeten worden door de besparingen. Het gevaar is dat deze dit dan gaan doorfactureren naar de consument. Dus dat we nog meer zullen moeten betalen.