Enkele post bekijken
  #2  
Oud 11th November 2011, 18:28
alexandra.moorkens's Avatar
alexandra.moorkens alexandra.moorkens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 97
Last Post voor Wapenstilstand op 11/11/11 om 11 uur

Last Post voor Wapenstilstand op 11/11/11 om 11 uur
vrijdag 11 november 2011, 12u58
Bron: Belga
Auteur: lbo

Onder de Menenpoort in Ieper is vrijdag, op Wapenstilstand, om 11 uur met een speciale Last Post de 93ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. De plechtigheid stond dit jaar in het teken van de Olympische gedachte, met het oog op de Olympische Spelen die in 2012 in Londen georganiseerd worden. Een delegatie van Olympische medaillewinnaars woonde de plechtigheid bij, net als prinses Mathilde. Er zakten zo'n 9.000 bezoekers naar Ieper af.

Een 'Poppy Parade' van de Sint-Maartenskathedraal naar de Menenpoort was het startschot voor de plechtigheid. Delegaties uit Groot-Brittannië, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, India en Duitsland herdachten de gesneuvelden en vermisten uit de Eerste Wereldoorlog.

Prinses Mathilde werd verwelkomd door onder meer de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Jacques Rogge, ontslagnemend premier Yves Leterme, Vlaams minister-president Kris Peeters, de gouverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne, de burgemeester van Ieper Luc Dehaene en de vice-voorzitter van de Commonwealth War Graves Commission.

Daarna volgden de Last Post door de klaroenblazers, gebeden en de bloemenhulde. Prinses Mathilde mocht als eerste een bloemenkrans neerleggen onder de Menenpoort, tekende daarna nog het Gulden Boek en ontmoette de Olympische delegatie. De plechtigheid werd afgesloten door "poppies" die naar beneden dwarrelden.

In het kader van de Olympische Spelen in Londen in 2012 stond de speciale Last Post-plechtigheid in het teken van de Olympische gedachte en de herdenking van gesneuvelde atleten. Een delegatie Olympische medaillewinnaars uit Frankrijk, Duitsland, Engeland en België woonde de plechtigheid bij. Voor België waren Eddy Merckx, Gaston Roelants, Frederik Deburghgraeve, Ulla Werbrouck, Robert Vandewalle en Eugeen Van Roosbroeck aanwezig. Die laatste won Olympisch goud in Londen 48. De medaillewinnaars droegen allemaal een witte sjaal.

In totaal woonden zo'n 9.000 mensen de plechtigheid in Ieper bij. Dat is 30 procent meer dan vorig jaar.

Graf van Onbekende Soldaat
Ook in Brussel werd een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Op die manier worden alle strijders herdacht die sneuvelden tijdens de twee wereldoorlogen of tijdens de verschillende vredesmissies na 1945.

Zoals elk jaar vond de traditionele viering voor 11 november plaats aan de Congreskolom in Brussel, aan de voet van het graf van de Onbekende Soldaat. Voor deze 93e herdenking liet koning Albert zich vervangen door zijn oudste zoon, prins Filip. De kroonprins legde bloemen neer aan de voet van het graf van de Onbekende Soldaat, waarbij 21 kanonschoten werden afgevuurd.

Op 11 november 1918 kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de vier jaar durende oorlog kwamen bijna tien miljoen mensen om het leven.
Sinds 2004 telt ons land geen enkele oud-strijder meer van WOI.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/de...DMF20111111_037

Mening:
Ik plaats dit artikel hier, omdat ik wou aantonen dat men WOI zeker niet vergeten is. Elk jaar wordt 11 november herdacht over heel het land, door heel de wereld.
Toch vind ik het een goed initiatief om een reeks over de 1ste wereldoorlog te maken. Zo worden de mensen weer met hun neus op de feiten gedrukt, dat die oorlog verschrikkelijk was. Nadat men het boek 'De Kavijaks' heeft omgezet tot een reeks, kon men pas echt zien hoe erg het in die tijd was. Ik was altijd diep geraakt door de 'miserie van den gewone mens'. Hopelijk kan deze reeks de mensen meer eens laten inzien hoe goed wij het hebben. En dat we rekening moeten houden met het leiden van de mensen in oorlogsgebied.
Ik kijk alvast uit naar een boeiende reeks.
Met citaat antwoorden