Enkele post bekijken
  #1  
Oud 11th November 2011, 18:03
alexandra.moorkens's Avatar
alexandra.moorkens alexandra.moorkens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 97
Fantasiepaard uit de prehistorie was echt

Fantasiepaard uit de prehistorie was echt
DNA-ONDERZOEK LEVERT VERRASSENDE RESULTATEN OP
woensdag 09 november 2011, 03u00
Auteur: (hvde)

BRUSSEL - Steentijdkunstenaars tekenden naar het leven, zo leert analyse van prehistorisch paarden-DNA.

Zo'n 25.000 jaar geleden begonnen steentijdmensen in Europa schilderingen aan te brengen op de wanden van de grotten waarin ze bescherming vonden tegen de wilde dieren en tegen de elementen. Tussen de neushoorns, bizons, herten en beren zijn hier en daar ook afbeeldingen van gestippelde paarden te zien. Hoewel zo'n gestippelde vacht vandaag wel vaker wordt gezien bij paarden, dachten archeologen dat die tekening pas vanaf de domesticatie van het paard zijn intrede had gedaan, zo'n vijfduizend jaar geleden, en dat wilde paarden enkel een zwarte of vosbruine vacht konden hebben.

Die stippelpaarden moesten een fantasietje van de artiest zijn geweest, dachten de meeste archeologen dus, of een symbolische of mythische betekenis hebben gehad. Maar volgens een analyse van prehistorisch paarden-DNA, gisteren gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, hoeft dat niet noodzakelijk het geval te zijn geweest.

Want in de prehistorie liepen er wel degelijk paarden met stippels rond, bewijzen Arne Ludwig (Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung, Berlijn) en Michael Holfreiter van de Britse University of York. Ze analyseerden fossiel DNA uit tanden en botten van 31 wilde paarden, die tussen tweeduizend en vijfendertigduizend jaar geleden in Siberië, West- en Oost-Europa hadden geleefd. Achttien waren voskleurig geweest en zeven zwart, maar zes ervan waren genetisch voorbestemd geweest tot een witte vacht met zwarte stippels. En onder tien West-Europese paarden van veertienduizend jaar oud hadden er vier dit patroon, bijna de helft dus.

Meer dan honderd grotten met grotschilderingen zijn er inmiddels in Europa geďnventariseerd, samen goed voor zo'n vierduizend afbeeldingen van prehistorische wilde dieren. Bijna allemaal liggen deze grotten in Frankrijk of Spanje, met die van Chauvet (32.000 jaar oud) en Lascaux en Altamira (ongeveer 15.000 jaar) als de bekendste. Bijna een derde van alle afgebeelde dieren zijn (wilde) paarden, en haast altijd hebben ze een bruine of een zwarte vacht. Slechts in een beperkt aantal grotten, zoals die van Pech-Merle in Frankrijk (25.000 jaar oud), zijn ook zwartgestippelde witte paarden afgebeeld. Geschilderd naar het leven, zo blijkt nu, en niet ontsproten aan de fantasie van de kunstenaar.

Bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...ikelid=C83I355S

Mening:
Dit is weer een zeer vreemde ontdekking die men gedaan heeft. Waarom zou men in de prehistorie iets gaan verzinnen? Ze beeldden alles uit zoals zij het hadden ervaren, dan is het toch normaal als er witte paarden met zwarte spikkels worden afgebeeld, dat deze echt hebben bestaan? De cro-magnon ging zelf dieren in '3D' schilderen of het toch zo levensecht mogelijk te houden, waarom zouden ze dan plots een paard een andere kleur gaan geven?
De laatste tijden staan er steeds van die rare ontdekkingen in de kranten. Steeds halen ze plots zaken aan die al lang bekend zijn. Neem nu dit artikel: http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=35984, dat ik hier vorige week had gepost. Dit was ook al bekend, maar misschien nog niet bewezen?
Wie zal het zeggen?
Met citaat antwoorden