De beursgenoteerde groep Dexia heeft tijdens de eerste negen maanden van 2011 een optater van meer dan 10,5 miljard euro gekregen. Dat bedrag is weliswaar voor belastingen, maar blijft immens. Bovendien zullen er wellicht weinig belastingen betaald moeten worden.
Het grootste deel van de uppercut kreeg Dexia in het derde kwartaal van 2011. Toen diende het noodgedwongen Dexia Bank België aan de Belgische staat te verkopen voor 4 miljard euro. Dat was tegen de helft van de boekwaarde. Het leverde de beursgenoteerde onderneming een waardeverlies op van 4,065 miljard euro. Iets meer dus dan de raming van 3,8 miljard euro die aanvankelijk werd vooropgesteld.
Een tweede opdoffer leed Dexia op zijn beleggingen in Griekse staatsobligaties. Nu op politiek vlak werd beslist dat de banken de helft van hun schuldvorderingen op het land zouden moeten laten vallen, boekt Dexia 55% van de waarde van zijn beleggingen af. Goed voor een waardevermindering van 2,317 miljard euro in het derde kwartaal. Voor de eerste negen maanden van 2011 komt de Griekse factuur uit op 2,694 miljard euro.
Het beursgenoteerde Dexia bezat eind september overigens nog voor 13,609 miljard euro aan staatsobligaties van landen uit de gevarenzone. De positie op Griekenland is gedaald tot 1,292 miljard euro. Maar de groep bezit nog voor 10,003 miljard euro aan Italiaanse staatsobligaties, voor 1,839 miljard euro aan Portugese staatsobligaties en voor 475 miljoen euro aan Iers staatspapier.
Voorts boekte Dexia tijdens de eerste negen maanden van 2011 een waardevermindering van 1,928 miljard euro op een portefeuille financiële producten die in aanmerking komen om te worden verkocht en een voorziening van 1,7 miljard euro op andere activa die in aanmerking komen voor een verkoop.
Wat deze optaters uiteindelijk betekenen voor de financiële resultaten van Dexia moet later blijken. Het concern geeft - gezien de sterke veranderingen die het ondergaat - geen gedetailleerde cijfers meer op kwartaalbasis.
Bron: http://www.gva.be/nieuws/geldzaken/...voor-dexia.aspx
Mening
Dexia zit momenteel in crisis. Ik vind het raar dat men op politiek vlak dan beslist dat Griekenland de helft van zijn schuld mag laten vallen. Dit is een enorm verlies voor Dexia. En de bank heeft nu al zoveel moeilijkheden. Ook heeft Dexia beleggingen in Italië, nog eens een gevarenzone. De banken 'spelen' dus met het geld van de burgers alsof het niets is.
Fortis in destijds ook gered geweest door de overheid maar in die zaak was er meer kans op herstel. Ik vind het zeer vreemd dat men nog steeds geen onderzoekscommissie heeft ingesteld, dit zou alles aan het licht brengen. Maar dan weten we waar we staan. Misschien was het beter geweest om Dexia failliet te laten gaan en zo geld te recupereren?