
8th November 2011, 20:26
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 69
|
|
Berlusconi gaat aftreden
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi neemt ontslag zodra het besparingspakket door het parlement is goedgekeurd. Dat zegt president Giorgio Napolitano.
Het Italiaanse parlement had dinsdag de overheidsuitgaven voor 2010 nochtans goedgekeurd. Toch betekende dit geen overwinning voor premier Berlusconi, want zijn coalitie heeft niet langer een absolute meerderheid in het parlement.
Van de 630 parlementariërs stemden 308 voor: dat is acht minder dan de absolute meerderheid. De goedkeuring is te danken aan het feit dat 321 parlementsleden -waaronder de voltallige oppositie- het bij een onthouding hielden.
Dat het begrotingsplan werd goedgekeurd is echter een verrassing voor de financiële markten en de waarnemers. Zij leken er van uit te gaan dat het plan er niet zou doorkomen en Berlusconi zou aftreden. De oppositie en enkele leden van zijn regering blijven nog steeds roepen om zijn ontslag.
Napolitano
Berlusconi had dinsdagavond een ontmoeting met president Giorgio Napolitano. Volgens het Italiaanse agentschap Ansa was dat enkel met de intentie om crisisoverleg te voeren na de stemming eerder op de dag en de implicaties van die motie van wantrouwen te bespreken.
Napolitano liet achteraf echter verstaan dat Berlusconi beloofd heeft af te treden. De premier wil het pakket economische hervormingen nog laten goedkeuren door het parlement om daarna te vertrekken.
Het pakket maatregelen, opgelegd door de EU, is nodig om Italië niet nog dieper in de financiële problemen te duwen. De hervormingswet wordt voor 15 november behandeld in de Senaat.
Rente
De Italiaanse rente is dinsdagavond, na de stemming in het Italiaanse parlement, fors de hoogte ingegaan. De langetermijnrente steeg tot een nieuw record van 6,77 procent. Analisten wijzen erop dat dit niveau onhoudbaar is. Italië kampt met een overheidsschuld van 1.900 miljard euro.
De Italiaanse rente staat al enkele weken onder druk, omdat beleggers vrezen dat het land er niet in zal slagen om de nodige besparingen te realiseren en zo zijn overheidsfinanciën op orde te krijgen.
Het wantrouwen van de markten in Italië heeft op zijn beurt een positief effect voor de "goede" eurolanden, zoals Duitsland. Dat land betaalde dinsdag een historisch lage rente van 0,08 procent op schuldpapier met een looptijd van zes maanden.
bron: De Gazet Van Antwerpen
|