ANTWERPEN - In Antwerpen koos geen enkele moslim er vanmorgen voor om zijn schaap, dat ritueel geslacht zou worden voor het Offerfeest, eerst te verdoven. Gaia vraagt daarom dat dit zou worden verplicht.
De tijdelijke slachtvloer in Antwerpen waar schapen met verdoving konden worden geslacht, is zondag tijdens het slachtritueel van het Offerfeest door geen enkele moslim gebruikt.
Dat stelden zowel Vlaams Belang als dierenrechtenorganisatie Gaia vast tijdens hun bezoek aan de slachtvoer.
Uit bekommernis om het dierenwelzijn bood de stad Antwerpen de moslimgemeenschap dit jaar voor het eerst de mogelijkheid schapen te slachten, nadat ze eerst door een stroomstoot waren verdoofd. Op die tijdelijke slachtvloer met verdovingstoestel in de Slachthuislaan werd dus geen enkel schaap geslacht.
'Dat is zeer betreurenswaardig en een gevolg van de boycot door de Antwerpse Unie van Moskeeverenigingen', zegt Michel Vandenbosch van Gaia. Hij pleit voor een wettelijke verdovingsplicht.
'Wachten tot de hele moslimgemeenschap verdoving aanvaardt, is als wachten op Godot. Het is nu aan de politiek om knopen door te hakken en de wet te wijzigen, wat al lang had moeten gebeurd zijn.'
'Als je van moslimverenigingen te horen krijgt dat je in de hel belandt als je een schaap eerst verdooft voordat je het slacht, is de keuze snel gemaakt voor een moslim. De moslimgemeenschap snijdt daarmee echter in eigen vlees. Dat is een extra signaal dat de volgende regering werk moet maken van een algemene verplichting tot verdoving bij ieder slachtritueel.'
De wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn van dieren voorziet verplichte verdoving, maar laat een uitzondering toe voor godsdienstige riten. Gaia roept politici op de uitzondering uit de wet te schrappen.
Vlaams Belang betreurt dat de tijdelijke slachtvloer met verdovingstoestel 36.000 euro heeft gekost aan de stadskas, zonder dat er gebruik van werd gemaakt. Ook de oppositiepartij pleit voor een verplichte verdoving in de toekomst.
De stad Antwerpen betreurt de magere opkomst. 'Alle begin is moeilijk. Dit nieuwe initiatief heeft tijd nodig. We zullen het evalueren', zei schepen Monica De Coninck (SP.A) aan VTM.
Bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20111106_018
Mening: Ik vind dit inderdaad betreurend vanuit het perspectief van de dieren rechten organisaties.
Maar ik vind wel dat ze dan eerst op de gewone dierenmishandeling
moeten letten vooraleer ze bij een andere godsdienst en cultuur de rituelen gaan afkraken.
Het is ten slotte hun cultuur.