Eén op drie antwerpse delinquenten hervalt
BRUSSEL - De helft loopt al opnieuw tegen de lamp binnen een half jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent onder 407 Antwerpse delinquenten.
Recidivecijfers in België zijn zeldzaam. Hoeveel criminelen in ons land na een veroordeling hervallen, wordt amper bijgehouden. Welke factoren een impact hebben op recidive, zijn nauwelijks bekend. Nochtans is dat inzicht een eerste voorwaarde voor een succesvolle aanpak.
De stad Antwerpen investeert in een aantal projecten die delinquenten begeleiden om niet te recidiveren. Om zicht te krijgen op de werking ervan schreef de stad een onderzoek uit. Het is een van de eerste keren dat er daardoor betrouwbare cijfers over recidive – en recidive bij jongvolwassenen – voorhanden zijn.
De Universiteit Gent bracht negen projecten in kaart. De meerderheid focust op jonge delinquenten. Eén van die projecten is de open instelling Den Overstap waar de 17-jarige inbreker Ilyas E.H. begeleid werd voor hij vorige week werd neergestoken door de 84-jarige Roger V.
In totaal werd het pleeggedrag van 407 delinquenten na deelname geanalyseerd. Iets meer dan de helft is jonger dan 25 jaar en 75 procent is jonger dan 35. De effectiviteit werd bekeken aan de hand van criminaliteitsgegevens.
Uit het onderzoek blijkt dat 34,15 procent herviel. Bij de groep van 139 recidivisten werden in totaal 309 nieuwe processen-verbaal geregistreerd. De helft liep al opnieuw tegen de lamp binnen een half jaar.
Lieven Pauwels, professor criminologie en coördinator van het onderzoek, benadrukt dat we moeten uitkijken met de interpretatie van die cijfers, omdat een controlegroep ontbreekt.
‘Zonder eenduidig registratiesysteem kunnen nooit valide uitspraken worden gedaan over recidive', zegt Pauwels, die daarom pleit voor een objectieve recidivemonitor. ‘Tijdens ons onderzoek hebben we getracht zo'n meetinstrument te ontwikkelen. Pas als dat systematisch gebruikt zal worden, kunnen we recidive beter begrijpen.'
Toch ziet hij in het Antwerpse onderzoek een aantal globale conclusies. Zo is recidive het grootst in de groep met het meest ongunstige verleden. ‘Daar zien we een opeenstapeling van risicofactoren, waaronder de verslavingsproblematiek.'
De groep die recidiveert, pleegt op jaarbasis gemiddeld minder feiten dan voordien, op enkele uitzonderingen na. Het geval van de 17-jarige inbreker in Borgerhout is volgens hem een uitzondering, die ook om een uitzonderlijke aanpak vraagt.
‘Wie zoveel feiten pleegt, behoort tot een kleine groep harde kernjongeren', zegt Pauwels. ‘Bij die groep stapelen de risicofactoren zich op tot een explosieve cocktail. We gaan ervan uit dat die categorie ongeveer 5 à 10 procent van de daders uitmaakt, maar verantwoordelijk is voor bijna de helft van de geregistreerde criminaliteit.'
(bron: de standaard online, 3/11/11,
http://www.destandaard.be/artikel/d...ikelid=RO3HP48Q)
__________________________________________________ _
Eigen mening:
Ook in dit artikel spreken ze over het herval van de delinquenten. Ik vind de cijfers die in dit artikel staan erg confronterend. Ze bevestigen de onderstaande twee artikels nog maar eens.