De Chinese overheid, die ervan verdacht werd de risico's van luchtvervuiling te onderschatten, is bereid een nieuw systeem voor de controle van de luchtkwaliteit aan te nemen. Dat bericht de officiële Chinese pers vandaag.
Een grote grijze wolk hangt de laatste dagen boven Peking, waardoor vooral zondag en maandag talrijke vluchten verstoord raakten en enkele verkeersaders gesloten werden. Maandag bereikte de vervuiling het niveau 'gevaarlijk' op de index die de ambassade van de Verenigde Staten in Peking dagelijks opstelt. Het Chinese ministerie voor Milieu oordeelde zondag echter dat de lucht slechts lichtjes vervuild is.
Volgens de krant Global Times verschillen de Chinese gegevens met die van de Amerikaanse ambassade omdat het Chinese ministerie van Milieu zich op de fijne deeltjes PM10 (met een diameter kleiner dan tien micrometer) concentreert. De ambassade meet daarentegen de fijne deeltjes PM2,5 (kleiner dan 2,5 micrometer). Du Shaozhong, het hoofd van het gemeentelijke bureau voor de bescherming van het milieu, schrijft op zijn blog dat de Chinese autoriteiten klaar zijn om de PM2,5-norm aan te nemen, maar deelt niet mee wanneer de aanpassing doorgevoerd kan worden.
De vervuiling in Peking wordt ook veroorzaakt door de talrijke steenkoolcentrales, de industrie in de stedelijke zone en de uitstoot van auto's. In 2010 kwamen er dagelijks ongeveer 2.000 voertuigen bij in het reeds verzadigde verkeer van de Chinese hoofdstad. De stijging zet zich in 2011 voort, ondanks een quotum voor nieuwe inschrijvingen.
Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/M...kwaliteit.dhtml
Eigen mening:
Zelf vind ik dit artikel wel positief. Naast Amerika is China de grootste vervuiler. Wanneer ik zie dat er in China weer een grote grijze wolk hangt die vol met schadelijke stoffen zit verschiet ik hier niet van. Wat mij dan zo blij maakt aan dit artikel is dat China zelf bereid is om nieuwe systemen voor de controle van de luchtkwaliteit aan te nemen. Wij vervuilen de aarde en niet iedereen wil dit toegeven dat wij zelf in de fout gaan. Dat China bereid is om de 1ste stap te nemen is al een goed begin. Daarnaast is er ook al een quotom voor nieuwe inschrijvingen van auto's. Dit lijkt mij ook al een goed initiatief om de vervuiling terug te dringen. Al is dat natuurlijk niet genoeg. De steenkoolcentrale's zorgen nog altijd voor een grote vervuiling. Het zou een mooie zaak zijn mochten ze deze wegwerken en voor iets anders gaan. Dit is misschien de volgende stap? Laten we het hopen!