Enkele post bekijken
  #1  
Oud 25th October 2011, 13:23
Sabrina's Avatar
Sabrina Sabrina is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2010
Locatie: Turnhout
Posts: 106
Meer dan 10.000 mensen testen nieuw elektronisch kiessysteem

Meer dan 10.000 Vlamingen en Brusselaars testen donderdag het nieuwe kiessysteem uit. De stemtest moet uitwijzen of het nieuwe elektronisch systeem klaar is om gebruikt te worden bij de volgende federale, Vlaamse en Brusselse verkiezingen. Wallonië doet niet mee aan het project.

De bestaande stemcomputers, waarvan sommige al 19 jaar meegaan, zijn dringend aan vervanging toe.Het risico dat ze het bij volgende verkiezingen zouden laten afweten, wordt steeds groter.

Daarom besliste de federale regering samen met de Vlaamse en Brusselse regeringen een nieuw elektronisch stemsysteem op poten te zetten. Ze schreven samen een overheidsopdracht uit om een prototype te laten ontwikkelen.

De ontwikkeling van het nieuwe systeem zit in de laatste fase. Donderdag worden de stemcomputers op 22 verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel door meer dan 10.000 mensen uitgetest. Daarbij wordt gekeken of het systeem goed functioneert en of het gebruiksvriendelijk is.

Op basis van de test zal het systeem nog worden aangepast, maar de bevoegde ministers - federaal minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois en Brussels minister-president Charles Picqué - hopen dat de test positief zal zijn. Turtelboom verklaarde dat het systeem dan al kan gebruikt worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.

Barcode

Met het nieuwe systeem kan de kiezer op een touchscreen een stem uitbrengen. Daarna krijgt hij/zij een ticket waarop kan gecontroleerd worden of de keuze correct geregistreerd is.

Op het ticket staat niet alleen de keuze van de kiezer, maar ook een barcode, die gelezen wordt wanneer die in de kiesurne wordt gedeponeerd. Ook het tellen gebeurt dus automatisch. Daardoor zouden de urnes alleen nog moeten worden geopend als na een dispuut een hertelling nodig is.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20111025_079

Eigen mening: Dan is er toch iets dat ze beslissen. Er is nog altijd geen regering, economische problemen waar geen idee van is hoe er uit te geraken, ... maar er is wel tijd om zich met zo'n nutteloze dingen bezig te houden. Nu ja, als er zo vaak gestemd moet worden is het misschien maar beter dat de stemmen automatisch geteld moeten worden. Anders moeten ze binnenkort nog iemand fulltime gaan aannemen voor deze functie als je bekijkt hoe de situatie er nu voor staat.
Met citaat antwoorden